Systema ili System je ruska borilačka vještina koju treniraju SPECNAZ jedinice ali i obični građani koji žele naučiti samoodbranu. Riječ je o veoma slobodnoj vještini bez rigidnih stavova, rituala, pojaseva i striktinih pravila ( osim moralnih). Ona je jedinstven, raznovrstan i potpun način obuke samoodbrane i života koji čini jednog ratnika. Pravi ratnik je vješt da odbrani sebe i druge, zdrav je i snažan, sposoban da vodi bitku u svom srcu – da preokrene ponos, agresivnost i strah u skromnost, hrabrost i snagu.
Na treningu se uči goloruko borenje ( udarci, poluge, pritisci), rad s oružjem poput noža, pištolja i palice, vježbe disanja, masaže i tehnike relaksacije.

Systema je autohtona ruska tradicionalna borilačka vještina i vuče duboke korijene iz daleke prošlosti ruskog naroda. Koristili su je ruski Kozaci kao način borbe protiv višestruko jačeg neprijatelja, jer su oni bili graničari koji su čuvali ogromne i nepregledne granice Ruskog carstva. U nužnosti su osmislili borilačku vještinu koja im je pružala prednost u borbi protiv višestruko brojnijeg protivnika na bojnom polju.Tokom Drugog Svetskog rata koristili su je ruski diverzanti koji su odlazili duboko u neprijateljske teritorije, da bi izvršavali izviđanja, diverzije, zarobljavanje takozvanih živih jezika i slično…

Poslije Drugog Svjetskog rata, “Sistema” je podignuta na najviši mogući nivo, jer su je doktori nauka biomehanike obradili i razradili na naučnom nivou u ruskim Institutima. Ona je tako bila spremna za buduću službenu upotrebu. Takvu izuzetnu borilačku vještinu sa prostim nazivom “Sistema” koristili su agenti KGB i određene elitne jedinice Specnaza.

Treninzi Systeme u Sarajevu održavaju se:

Ponedjeljokom i srijedom od 20 i 30h
u studentskom domu Neđarići
i nedjeljom u prirodi od 16h.
Više informacija možete dobiti na telefon 061 557 377
[wppa type=”slide” album=”15” size=”450”]Any comment[/wppa]