Da li stvarno trebate suplemente da biste izgradili mišiće? Postavite ovo pitanje bilo kojoj kompaniji koja se bavi prodajom suplemenata i vrlo vjerovatno ćete dobiti odgovor koji precjenjuje vrijednost suplemenata – “ Da, apsolutno su vam potrebni suplementi da biste izgradili X kg mišića” ili “Koristeći taj i taj suplement izgubit ćete toliko i toliko kg sala” ili na primjer “Ukoliko ste premršavi uzmite najnoviji suplement “X” i nabacit ćete mišićnu masu u rekordnom roku”.

Iako suplementi ukoliko se koriste na pravi način mogu ubrzati vaš oporavak nakon napornog treninga, poboljšati vaše performanse, pomoći vam da izgradite mišićnu masu, oni ipak nisu toliko esencijalni za izgradnju mišića koliko to naglašavaju kompanije koje se bave njihovom proizvodnjom I prodajom.

Najbolja supstanca za izgradnju mišićne mase koju možete unijeti u svoj organizam jeste hrana. Ništa se ne može porediti sa pravom hranom. Hrana gradi mišiće, poboljšava performanse, čini vas snažnijim i opskrbljuje sa energijom.

Ukoliko razmislite shvatit ćete da su i suplementi ustvari hrana također. Osnovna razlika je u tome što suplementi imaju određene nutrijente u koncentrisanom obliku. Uzmite kao primjer whey protein – 100 grama proteinskog Praha može sadržavati 90%+ proteina, dok većina mesa ima oko 20 grama proteina po 100 grama mesa.

Pa da onda odgovorimo na postavljeno pitanje – da li su vam potrebni suplementi da biste izgradili mišiće? Ne, ne trebaju vam suplementi da biste mogli izgraditi mišiće, ali oni svakako pomažu u tom procesu.

Suplementi kao što su NO boosteri, kofein i kreatin vam mogu povećati nivo energije i izdržljivost. Proteinski prahovi i aminokiseline vam pomažu da svoje tijelo opskrbite sa potrebnom dnevnom količinom proteina.

Zapamtite da se uvijek trebate oslanjati na pravu hranu kao vaše osnovno gorivo. Suplementi (dodaci prehrani) su upravo ono što im i sam naziv govori samo dodatak, koji može biti izuzetno koristan kada želite da probijete neke barijere.

Za sva pitanja i narudžbe oko suplemenata možete nam se obratiti putem naše PIK radnje.

PIK

// workout.ba