Dolazi nam najhladniji period godine i većina vježbača se priprema za “bulking” odnosno nabacivanje mase. Ipak, zašto vježbači teže nabacivanju mase tokom zime? Odgovor je jednostavan: Hladnoća potiče tijelo da dobiva više tjelesne mase usporavanjem bazalnog metabolizma (brzina kojom tijelo koristi energiju dok je u stanju mirovanja kako bi vitalne tjelesne funkcije radile, kao što su disanje i održavanje toplote tijela). Na ovaj način se aktivira mehanizam za preživljavanje koji je upisan u našim genima, tako da je lakše nabacivati masu u hladnijim periodima.

S obzirom da je svaka faza nabacivanja mišićne mase popraćena i dobivanjem masnog tkiva, jedan od glavnih ciljeva svakog vježbača ili bodibildera jeste da se to povećanje masti smanji na minimum dok  se istovremeno nabacuje kvalitetna mišićna masa.

Kako bismo ovo postigli moramo pažljivo pratiti svoj unos makronutrijenata i pokušati maksimalno povećati intenzitet treninga da bismo na najbolji način iskoristili visoki unos kalorija i povećali termogenezu (proizvodnja toplote ključna za sagorijevanje masnog tkiva) kroz jak intenzitet i opterećenje.

Još jedna prednost hladnih zimskih dana jeste činjenica da se manje krećete i manje znojite u toku dana što vam omogućava da zadržite više tečnosti i energije koju onda možete iskoristiti za trening.

 

Evo nekoliko savjeta koje preporučuje poznati fitnes model Lazar Angelov za vrijeme zimskog nabacivanja mase:

  • Povećajte unos kalorija. Prilagođavanje na visok kalorijski metabolički kapacitet je od presudnog značaja za nabacivanje više mišićnog tkiva i optimiziranje gubljenja sala nakon toga. Kada se naviknete na visok unos kalorija imat ćete veći spektar kalorija za skidanje što znači da ćete to moći iskoristiti kada budete radili definiciju.
  • Važno je osigurati da dobijete minimalno masti tokom “bulking” faze. Ukoliko dobivate više sala nego mišića, onda biste trebali promijeniti strukturu unosa svojih makronutrijenata ili povećati opterećenje tokom treninga kako biste izbalansirali unesene kalorije.
  • Koncentrišite unos ugljikohidrata oko doručka i perioda kada trenirate.  Pobrinite se da održite visoku osjetljivost inzulina jer ukoliko opadne lakše ćete dobivati salo, a teže mišićnu masu.
  • Trenirajte više i spavajte više. Pokušajte više spavati i trenirati ukoliko imate viška vremena.
  • Uzimajte kreatin monohidrat i pijte dovoljno vode. Hidratacija i ATP(adenozin trifosfat je glavno unutarćelijsko skladište energije) resinteza su ključni za dobivanje mišićnog tkiva.

// workout.ba