Dobro je već poznato da je zeleni čaj pravi izvor zdravlja, a poznat je još od davnina. Nadine Taylor tvrdi kako se zeleni čaj koristi u medicini u Kini već najmanje 4.000 godina a tu je i dobro poznata kineska izreka “Bolje biti bez hrane tri dana, nego bez čaja dan”. Već smo u našim predhodnim člancima spominjali blagodati zelenog čaja a ovaj članak neće biti ništa drugačiji. Cilj ovog članka je da vas napomenemo na sve blagodati zelenog čaja i ukoliko ste ljubitelj  kahve , možda biste ipak mogli razmisliti da taj napitak zamijenite – zelenim čajem. 

Zeleni čaj mogu piti svi : muškarci , žene , djeca , trudnice i dojilje (istina trudnice i dojilje mogu piti jednu do dvije šolje dnevno ). Pored što je odličan za vaše zdravlje on se koristi za mršavljenje zbog svojih svojstava da ubrzava metabolizam. U nastavku ćemo vam navesti samo neke od prednosti konzumiranja zelenog čaja.

Prednosti zelenog čaja

*Zeleni čaj -sadrži epigallocatechin gallateom (EGCG). EGCG je snažan anti-oksidans, koji je veoma koristan u spriječavanju širenja ćelija raka, te ubija oboljele ćelije.
*Zeleni čaj -jača imunološki sistem pa ga je dobro piti i ako vas muči prehlada ili gripa, a pomaže u poboljšanju koncentracije te kod alergija, astme i td.
*Zeleni čaj – smanjuje rizik od Parkinsove bolesti
*Zeleni čaj -razgrađuje masne naslage. Ako ste pojeli previše masne ili slatke hrane, šolja zelenog čaja smanjuje štetne posljedice kaloričnog obroka. Za to je prije svega zaslužan katehin koji podstiče razgradnju neželjenih masnih naslaga.
*Zeleni čaj– ubrzava metabolizam. Kalorije se brže troše uz zeleni čaj. Istraživanja su pokazala da osobe koje redovno piju zeleni čaj dnevno potroše 6% više kalorija od osoba koje ga ne konzumiraju.
*Zeleni čaj također može biti veoma djelotvoran i u prevenciji kvarenja zuba! Sastojci zelenog čaja ubijaju bakterije koje uzrokuju karijes zuba.
*Zeleni čaj – osvježava organizam, podiže raspoloženje i stimulira cirkulaciju.

v133990

Uticaj zelenog čaja na sportaše

Osim spomenutih polifenola za sportaše je interesantno da samo jedan litar zelenog čaja dnevno može podmiriti potrebe sportaša koji se bavi svakodnevnim vježbanjem za vitaminom C.Uz njega tu su još B,K,D,A,E i P vitamin,minerali fluor, kalij, zink, natrij, kalcij i dr. Osim što budi mentalnu i fizičku budnost on stimulira i ubrzava metabolizam, umanjuje motoričke smetnje i bolesti zglobova.