Svi već znamo kako to ide: jesen i zima su sezone gripa i prehlade. Dva su brza odgovora zašto baš sada: jer je hladnije i jer je vazduh suhlji!

3 moguća razloga za prehladu

Do sada su objašnjenja išla u pravcu:

  1. Mutacije samog virusa, koja je intenzivnija zimi, pa tijelo nema izgrađena i spremna antitijela.
  2. Promjena navika ponašanja – zimi smo češće u zatvorenom prostoru, u bližem kontaktu sa drugim ljudima, pa je očekivano – i frekvencija virusa viša.
  3. Smanjeni imunološki odgovor – manjak sunca i vitamina D je najčešće pominjana teorija.

Dva skorašnja objašnjenja, ipak, djeluju ubjedljivije. Prva teorija se bavi samom temepraturom, a druga fizičkim osobinama hladnog vazduha.

1# Nos! Smanjena temperatura – slabiji imunitet

Kada su oponašali uslove smanjenih temperatura u plućima i nosu, istraživači sa Jejla su testirali ponašanje ćelija pluća i nosa kod miševa.

Prosječna temepratura u plućima na zimskom vazduhu je 37 stepeni i tijelo se branilo sasvim dobro. Sama antitijela u ćelijama su radila gore kada je temperatura pala na 33 celzijusa.

Dakle, nije reč o virusu (on se replicirao podjednako uspješno) – već o sniženom imunitetu koji pretpostavljamo da se dešava u ćelijama nosa kada je napolju niža temperatura.

2# Suh vazduh pogoduje virusima

Kada je napolju kišovito i hladno vreme, vazduh je (paradoksalno) suhlji.

Projekcije kretanja virusa u suhom u odnosu na vlažan vazduh dale su sasvim jasne rezulate – čestice virusa putuju dalje, i ostaju u vazduhu mnogo duže nego kada je vlažan. Ovo je zaključak analize studija vršenih u proteklih 30 godina koje porede skok virusa i pad vlažnosti vazduha.

Dodatno, ispostavlja se da sama vlaga toksično djeluje na virus, i otežava njegovo vezivanje za sluzokožu nosa.

Međutim, nije sve sasvim jednostavno, u izrazito vlažnim predjelima virusi bujaju. Ovaj paradoks objašnjava se činjenicom da se vlaga “lijepi” za enterijer a virus za nju. Avioni su drugi izuzetak, sa izrazito suhim vazduhom, ali jako bezbjednim, navodno zbog filtera za vazduh.

Oprezno sa ovlaživačima Iako vlažan vazduh štiti od virusa gripa, izrazito je privlačan za buđ, koja izaziva druge probleme respiratornih organa. Idealna vlažnost vazduha je oko 50%.

Najbolja praksa: Kako se čuvati od prehlade

  1. Izbjegavati gužve
  2. Prati ruke redovnije nego uobičajeno
  3. Luftiranje prostora
  4. Vlaženje prostora
  5. Živa hrana (povrće)
  6. Trening i trčanje 🙂

Izvor: trcanje.rs