Sve što jedete sadrži makrohranljive ( proteini, ugljeni hidrati, masti ) i mikrohranljive sastojke ( vitamini i minerali ) koji utiču na vaše tijelo na različite načine. Suplementi su tu da maksimalno potpomognu efekat uloženog fizičkog napora. Voda je ključna u aspektu metabolizma, imuniteta, oporavka, rasta.

Šta god željeli vašim treninzima postići, smršati, povećati masu, ako imate dva obroka dnevno sasvim je sigurno da nećete napredovati u bilo kom pogledu. Četiri obroka su neki minimum koji trebate ispoštovati ( pet, šest čak i bolje ). Od ukupnog broja vaših obroka dva možete smatrati užinama, ali pod uslovom da obezbjeđuju dovoljan unos kalorija i hranljivih sastojaka. Izbor hrane je jako važan i trebalo bi da podrazumijeva odgovarajući izvor proteina iz pilećih prsa, ribe, nemasnog crvenog mesa, jaja. Takođe kvalitetne ugljene hidrate: pečeni, kuhani krompir, integralna riža, povrće, zobene pahuljice. Samo konstantnim snabdjevanjem tijela proteinom, ugljenim hidratima eliminisat ćete njegove potrebe da skladišti masti. U slučaju da se neredovno hranite sasvim sigurno ćete zaustaviti i obrnuti vaš napredak u razvoju muskulature i performansi. Masti su takođe bitne za vaše zdravlje i napredak zbog toga ih nemojte u potpunosti eliminisati iz ishrane već se trudite da zasićene masti iz životinjskih izvora budu na niskom nivou, a nezasićene ( maslinovo ulje, riblje ulje itd. ) da preovladavaju. Jasno vam je da ne možete izgubiti masno tkivo i dobiti na mišićnoj masi u isto vrijeme. Odnosno ne možete postići niske nivoe tjelesne masti ako niste na niskokaloričnoj dijeti. Takođe, ne možete dobiti na mišićnoj masi ako niste na visokokalorijskoj dijeti.

Najidealinije je da bez obzira da li želite izgubiti kilograme, očuvate, ili dobijete na mišićnoj masi koristite cik – cak pristup ishrane. Cik – cak pristup znači da ćete primjenjivati periode negativnog kalorijskog balansa sa periodima pozitivnog kalorijskog balansa. Ako vam je cilj gubitak masnog tkiva broj dana kada konzumirate manje kalorija je veći od dana kada je kalorijski unos jednak potrebama vašeg organizma. Suprotno tome ako vam je cilj povećanje čiste mišićne mase trebate povećati broj dana kada je kalorijski unos veći.

Hidratacija je jako važna da bi se obezbjedila izdržljivost, oporavak, imune funkcije i mišićni rast. Dehidrirani mišić je katabolički mišić, a hidrirani mišić je anabolički mišić. Voda je sredina u kojoj sve biohemijske reakcije tijela funkcionišu. Ako dozvolite da nivo vode u telu opadne možete zaboraviti na napredak. Samo tokom treninga trebate popiti litar vode. Vlakna su takođe jako važna za optimiziranje digestije i zdravlja crijeva. Ako ste na nisko kalorijskoj dijeti trudite se da vam unos vlakana bude čak i veći.

Iz ovog teksta vam je jasno da se možete svakodnevno ubijati treninzima, koristiti svakakvu suplementaciju, ali bez korigovane ishrane ne možete postići ono čemu težite. Sa druge strane neminovno je da ako trenirate pravilno i pritom imate pravilnu ishranu morate imati dobre rezultate. Suplementi su tu da vam pomognu da dodatno obezbjedite svom tijelu potrebne hranljive sastojke i samim tim pospješite oporavak, povećanje mišićne mase, posebno ako ste na niskokalorijskom unosu. Jednostavno periodi visoko stresnog treninga stvaraju potrebu organizma za supstancama koje ne možemo uvijek unijeti u dovoljnoj mjeri kroz čvrstu hranu. Tu na snagu stupaju proteini, multivitamini i minerali, esencijalne masne kiseline i razni drugi dodaci ishrani.

Izvor: pansport.rs