Zamislite na trenutak da ste danas odradili jedan od najboljih treninga za grudi. Grudi su vam napumpane, crvene i tvrde. Sretni ste što je trening bio dobar i idete se tuširati i odmah kući kako bi se dobro odmorili. Za nekih dva sata, mama/žena ili sami ćete završiti ručak pa ćete onda i fino jesti. Zvuči poznato!?

Istina je da puno vježbača postupa na tako pogrešan način, a način je pogrešan zato jer se zanemaruje izuzetno važni  PWM – post workout meal ili hranjivi obrok odmah nakon treninga.

Nije važno samo jesti da bi dobili mišićnu masu, važno je znati i što, kako i kada.

A s pravom možemo reći da je to najvažniji od svih obroka koje unosimo u toku dana.

Nakon jakog i kvalitetnog treninga, mišići su premoreni, razina glikogena (šećera u krvi) je drastično opala i počinje katabolizam ili razgradnja mišića. Jedini način zaustavljanja tog negativnog procesa i pokretanje anaboličkog ( izgradnja mišića ) je unijeti u tijelo one prehrambene elemente koji su mu sada poslije treninga najpotrebniji.

Studije su pokazale da je prijeko potrebno uskladištenje tj. , nadomještanje izgubljenog glikogena u krvi najizraženije neposredno poslije treninga. Osim toga upravo to je i vrijeme kada se drastično povećava i ubrzava proces proteinske sinteze ili proces obnove i izgradnje novih mišićnih vlakana. Nije li onda razumno upravo tada opskrbiti organizam sa onim što mu u tom trenutku najviše treba. Prema tome, nemojte čekati mamin/ženin ručak ili poslije treninga prvo ići sa društvom u kafić i slično.

Sportske studije su također pokazale da unošenje ugljikohidrata neposredno nakon treninga, povećava razinu hormona inzulina, što je jedan od glavnih hormona zaduženih za rast mišićne mase uz hormon rasta i testosteron.

Uzimanjem ugljkohidratnog napitka odmah poslije treninga, podižete nivo svih hormona i sprječavate nepotrebnu razgradnju mišića dovodeći ih u stanje pozitivnog nitrogen balansa. Vrijeme poslije treninga je i najidealnije za apsorpciju kreatina i aminokiselina iskoristivost je tada daleko veća nego u neko drugo doba dana.

Sada da vidimo kako bi trebao izgledati i šta sadržavati, kvalitetni obrok poslije treniga. Prvi sastojak je voda, naši mišići su 80% voda. Tokom treninga gubimo velike količine vode iz tijela, kako znojenjem ( čime organizam štiti tijelo od pregrijavanja), tako i mišićnom kontrakcijom jer vodu koriste u procesu izgaranja glikogenskih zaliha za energiju ( ATP – adenozin-tri-fosfat ) i snižavanje radne temperature samih vlakana.