Da li ste se ikada zapitali gdje ode onaj višak kilograma kada smršate, odnosno salo koje sagorite? Mnogo puta smo u člancima pisali o sagorijevanju sala, međutim nikada nismo pisali o tome šta se u stvari događa sa masnim tkivom kada ga sagorijevate. Mnogi vjeruju da se salo pretvara u energiju ili toplotu, dok neki vjeruju da salo izlučimo iz našeg tijela. Pojedinci su čak ubjeđeni da se salo pretvara u mišić kada trenirate.

Međutim, šta se zaista događa sa masnim tkivom? Prema profesoru Andrew John Brown-u sa univerziteta Južni Vels i bivšeg fizičara Ruben Meerman, ono što se stvarno događa jeste da mi izdahnemo salo. Da, dobro ste pročitali. Izdišemo masno tkivo, ali ne u obliku sala već u obliku ugljen-dioksida. Kompletan proces su objasnili u Britanskom medicinskom žurnalu.

“Postoji iznenađujuće neznanje i konfuzija o metaboličkom procesu mršavljenja.,” kaže Brown. “Tačan odgovor je da većinu masnog tkiva izdahnemo u vidu ugljen-dioksida”, dodaje Meerman. “Salo odlazi u vazduh.”

Višak ugljikohidrata i proteina se pretvara u hemijski sastav koji se naziva trigliceridi (koji se sastoje od ugljika, vodika i kisika), a zatim se pohranjuje u lipidne kapljice masnih ćelija. Kada nastojite izgubiti na kilaži, vi ustvari nastojite da metabolišete te trigliceride, a to znači da nastojite otključati ugljik koji je pohranjen u vašim masnim ćelijama.

Drugim riječima da biste izgubili približno 10 kg sala, potrebno je da udahnete oko 29 kg kisika. Rezultat ovog procesa će biti gubitak oko 28 kg ugljen-dioksida i oko 11 kg H2O (vode).

Ova dva profesora su izračunali proporciju mase pohranjene u 10 kg sala koja izlazi kao ugljen-dioksid i voda kada mršamo. Prateći atome koji izlaze iz tijela, otkrili su da se 8,4 kg izdahne kao ugljen-dioksid, dok je ostatak od 1,6 kg voda koja se izlučuje putem urina, izmeta, znoja, daha, suza i drugih tjelesnih tečnosti.

Ovo je zaista zanimljiva činjenica. Naravno nadamo se da nećete nastojati izgubiti višak kilograma tako što ćete samo nastojati udahnuti više zraka. Udisanjem više zraka nego što to zahtijeva metabolizam od osobe može dovesti do hiperventilacije, vrtoglavice, lupanja srca, i gubitka svijesti.

// workout.ba