Već u nekim od prethodnih članaka smo pisali općenito o steroidima, spomenuli smo vrste steroida, njihov uticaj na organizam, da li su štetni ili ne i slične stvari. U ovom članku vam donosimo nekoliko možda manje poznatih činjenica o steroidima, a koje bi vas vjerovatno mogle zanimati.

Historija nastanka steroida

1939. godine, njemački hemičar Adolf Butenandt dobiva Nobelovu nagradu za hemiju, konkretno za svoj rad prvijenac na temu testosterona, koji je do tada još uvijek bio nepoznanica u medicini, a pogotovo u sportu.  U Njemačkoj, u periodu između Svjetskog i Hladnog rata, razvoj steroida doživljava svoj vrhunac u tom periodu, tako da su njemci 1976. godine na Olimpijskim igrama u Montrealu osvojili čak 40 zlatnih medalja, a od toga 11 u disciplini plivanja za žene. Tek nakon 20 godina je obznanjeno da su svi ti sportisti koristili steroide koje su proizveli njemački naučnici u tom periodu vremena. Do kraja sedamdesetih godina dvadesetog vijeka upotreba steroida je uzela maha i u drugim zemljama.

images

Jedan od prvih sportista za kojeg je dokazano da je koristio steroide bio je Ben Johnson

Među prvim sportistima za koje je dokazano da su uzimali steroide bio je kanadski sprinter Ben Johnson. 1988.godine na Olimpijadi u Seulu istrčao je 100m za 9.79 sekundi, što je do tada bio fascinantan rekord u historiji sporta. Tri dana kasnije bio je diskvalifikovan i oduzeta mu je medalja, a sve zbog toga što je Olimpijska Doping kontrola u njegovom urinu pronašla uzorke stanozolola. On je tim svojim postupkom čitavom svijetu pokazao da je to ustvari bio itekako djelotvoran stimulans. Nakon dvije godine se vratio na stazu, bez upotrebe steroida, i zabilježio znatno slabiji rezultat.

14016.2

Linn Goldberg, američki stručnjak za sportsku medicinu, navodi da je najveći problem u tome što svi koji koriste steroide misle da u njima nema nikakvog rizika ili da je on minimalan. ‘’To nije tačno. Steroidi ulaze u njihov mozak, krvne sudove, jetru i bubrege. Oni zasigurno mijenjaju njihovo tijelo!’’-navodi Goldberg.

Glukokortikoidi

Glukokortikoidi su dio imunološkog sistema koji vrše dvije uporedne radnje u organizmu: smanjuju upale, i katabolični su, tj.oštećuju mišićno tkivo. Najvažniji glukokortikoid u organizmu jeste kortizol koji obavlja esencijalne životne funkcije, a reguliše: kardiovaskularni sistem, metabolički i imunološki sistem, i potpomaže homeostatičke funkcije.

Kako steroidi poboljšavaju sportsku izvedbu?

Da bismo mišić podstakli na rast, potrebno je da ga izložimo određenom stresu (treningu). Mišić je građen od vlakana koja su povezana u snopove, i tokom treninga dolazi do ‘’napuklina’’ na tim vlaknima, ili do ‘’pucanja’’ tih vlakana. Prirodnim obnavljanjem tih vlakana, organizam čini mišiće većim, jačim i spremnijim za sljedeći stres. Međutim, obnavljanje tih mišićnih vlakana prirodnim putem traje oko 48 sati. Steroidi čine da se ispucala vlakna brže repariraju, čak i do 24 sata, a samim tim sportista može da trenira češće i intenzivnije. (Ovo je jedina pozitivna strana korištenja steroida, a negativnih posljedica je daleko više)

runner__1_1_3055