Ako vam treba dodatan poticaj da počnete svakodnevno vježbati, naročito raditi vježbe snage, novo istraživanje, objavljeno u časopisu Strength and Conditioning Journal, otkriva da vježbe snage mogu pospješiti pamćenje i druge važne funkcije mozga.

U istraživanju su sudjelovala 62 muškarca u dobi od 65 do 75 godina. Istraživanje je trajalo 24 sedmice. Oni su trebali raditi vježbe snage 3 puta sedmično. Jedna grupa je radila vježbe snage umjerenim intenzitetom, a druga nešto većim intenzitetom.

Znanstvenici su na samom početku, kao i na kraju istraživanja, mjerili razinu koncentracije, kratkoročno i dugoročno pamćenje. Također su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovom raspoloženju i kvaliteti života.

Rezultati su pokazali da su obje grupe imale bolje rezultate na testovima pamćenja nakon završetka istraživanja, odnosno, nakon svakodnevnog izvođenja vježbi snage.

Prethodna istraživanja su pokazala da vježbe snage mogu pospješiti fokus i reflekse, što je izrazito važno za osobe starije životne dobi.

Stručnjaci vjeruju da vježbe snage pospješuju protok krvi u mozak, zbog čega mozak dobiva veću razinu kisika i nutritivnih spojeva.

Također, vježbe snage popravljaju raspoloženje, a dokazano je da bolje raspoloženje označava i bolje kognitivne sposobnosti.

Izvor: centar-zdravlja.net