Ukoliko ste jedan od vježbača koji voli da trenira sa velikim kilažama onda trebate biti svjesni činjenice da vaši zglobovi trpe veliki teret. Tokom vremena, u bodibildingu, a posebno power-lifting-u hrskavica u vašim zglobovima ima tendenciju da se istroši. Stres koji zglobovi stalno trpe nije prirodan zbog čega u kasnijim godinama, mnogi bodibilderi i powerlifteri osjećaju bolove u zglobovima.   U krajnjem slučaju može doći do situacije gdje se hrskavica toliko istrošila da se kosti dodiruju i taj slučaj nije nimalo zabavan. Na sreću postoji nekoliko suplemenata koji su vrlo učinkoviti ne samo u očuvanju vaših zglobova, nego mogu pomoći i u obnavljanju hrskavice u njima.

Upravo takav supplement je glukozamin hondroitin. Glukozamin je kombinacija glukoze i glutamina koja pomaže u obnavljanju hrskavice, tkiva i hondroitin sulfata koji predstavlja strukturnu komponentu hrskavice. U kombinaciji ove dvije supstance mogu imati veoma pozitivan učinak na zdravlje vaših zglobova. Zdrava hrskavica u vašim zglobovima vam neće dati samo zdraviji osjećaj, nego će vas učiniti i boljom atletom.

Glukozamin nije samo namijenjen bodibilderima. Svako ko je redovno uključen u fizičke aktivnosti može imati koristi od suplementacije glukozaminom. Svaka aktivnost koja opterećuje vaše zglobove, poput trčanja ili tenisa će dovesti do istrošenosti hrskavice. Dnevna suplementacija glukozaminom će osigurati da su vaši zglobovi dobro podmazani dok se bavite takvim aktivnostima.

Ukoliko osjećate bolove u zglobovima, onda nemojte čekati dok bude prekasno i nabavite si glukozamin hondroitin. Čak i ukoliko ne osjećate bolove u zglobovima i dalje je dobra ideja da uzimate glukozamin u svrhu prevencije oštećenja hrskavice.

Suplementi glukozamina relativno nisu skupi, a pri tome su vrlo efikasni. Ukoliko biste sebe ograničili na uzimanje svega nekoliko suplemenata, onda preporučujemo da se glukozamin svakako nađe na listi posebno ukoliko posjećujete teretanu. Nemojte podcjenjivati važnost brige za vaše zglobove.

// workout.ba