Volite da trenirate ili trčite uz muziku. Mnogobrojne studije su pokazale da će Vaše sportske performanse biti bolje kada je muzika koju slušate brza. Čak postoje i softveri koji analiziraju Vašu muziku i izdvajaju samo one pesme koje imaju brži ritam. Međutim, nova studija koja je objavljena u “Journal of Strength and Conditioning Research” pokazuje da je tempo muzike manje bitan od činjenice da li je ona za Vas motivišuća ili ne. Dakle, ako Vas motiviše slušanje Mocarta to je jednako kao da slušate muziku iz filma Roki.

Istraživači su ispitivali 15 trkača muškaraca, na tri trke od 5 kilometara, unutar nekoliko sedmica. Jedna grupa je trčala dok je slušala spore motivacione pesme (brzine 80 do 100 udara u minuti), druga grupa je slušala brze pesme (sa 140 do 160 udara u minuti), dok je posljednja grupa trčala bez slušanja muzike.

Obje grupe koje su slušale muziku su trčale brže od grupe koja je trčala bez muzike posebno u prvih 800 metara trke na 5.000 metara. Međutim, nije bilo bitne razlike u vremenu završetka trke između grupa trkača koji su slušali spore ili brze pjesme.

Tako je prosječno vrijeme za koje su trkači iz grupe koja nije slušala muziku završavali trku bilo 27 minuta i 33 sekunde. Zanimljivo je da su oni koji su slušali brzu muziku u prosjeku završavali trku za 26 minuta i 6 sekundi, dok su oni koji su slušali sporu muziku bili za 6 sekundi brži. Međutim, vrijeme koje su postizale ove dvije grupe nije statistički značajno.

Očigledno je da Vam slušanje muzike dok trenirate ili trčite pomaže, ali izgleda da je najbitnije da Vas muzika koju slušate motiviše, dok je manje bitno da li je ona spora ili brza.

Izvor: lifeactive.rs