Pored svih prednosti za fizičko zdravlje koje imamo od trčanja ili džogiranja postoje i one koje nazivamo psihološkim prednostima a koje su posljedica našeg redovnog treninga. Neke od njih su samopouzdanje i izgradnja karaktera koja nam se spontano dešava, oslobođenje od stresa kao i jačanje našeg stava prema stvarima koje nas okružuju. I naravno, da ne zaboravimo nezaobilaznu – trkačku euforiju.

Trčanje i samopouzdanje

Trčanje gradi samopouzdanje na način koji to ne postiže nijedan drugi sport. Trkač polaže ispit za ispitom, snaži se, i svakim sljedećim korakom postaje sigurniji u sebe. On se zaista osjeća kao da se penje uz brda i savladavajući prepreke postiže osjećaj slobode zato što zna da su njegove noge sposobne i dovoljno snažne za takave podvige. Samopouzdanje koje se postiže trčanjem najviše se primjećuje kod onih koji su u procesu mršavljenja i time grade u svojim očima bolju sliku o sebi.

Trčanje i stres

Još jedna važna odlika džogiranja je oslobađanje od stresa. Sva nervoza i sve tenzije nestaju sa kilometrima bez obzira da li tokom trčanja želite da razmišljate o životnim pitanjima ili od njih želite da pobjegnete. Duge staze su veoma korisne za rješavanje problema koji vas muče. Ima li nečeg boljeg od trosatne rute kada ste potpuno sami sa sobom i kada najbolje možete da razbistrite glavu i misli i pronađete odgovore na mnoga pitanja. Trkači koji trče brzo lako otklanjaju stres i ljutnju, ponekad i agresiju. Kada bilo koji priliv negativne energije usmjerimo na jedan sprint, ona će nestati za tren.

Trčanje kao lek od depresije

Džoging mijenja odnos prema životu i okolini, mijenja stav prema životu. Prilikom trčanja, a naročito onog napolju, naše tijelo oslobađa endorfin i stvara osjećaj euforije ili jednostavno – imamo utisak da smo srećni. Trčanje se godinama koristi kao terapija u liječenju kliničke depresije ili bolesti zavisnosti bilo koje vrste. Manje nervozne, bez depresije, manje umora, a manje i zbunjenosti, sve to nakon početka redovnog treninga trčanja. Ono im daje nešto na šta mogu da se fokusiraju i daje im mogućnost da uvide da postoji nešto više osim njihovog depresivnog stanja ili zavisnosti.

Trčanje trenira um koliko i tijelo. Kada uspijete da pređete preko svih prepreka koje nadolaze naučićete kako da se fokusirate, naučićete da budete odlučni. Ona volja i snaga koja vas pokreće da pređete sve one duge staze i one koje biste najradije da preskočite, upravo ona čini da vaš um jača sve više i daje vam fokus i odlučnost u svim drugim aspektima života.

Možda do sada i niste bili svjesni svih dobrobiti koje trčanje donosi? Zastanite na tren i porazmislite kako bi vaš život, posebno psihički, izgledao bez trčanja? Koliko ste se promjenili od kada trčite? I na koji način?

Izvor: trčanje.rs