Najbolji preparat za skidanje masnog tkiva, koji nije anabolički steroid je E/C/A. Objasnimo prvo što je to, za one koji možda još nisu čuli za njega. Sam naziv je kraćenica, a znači efedrin-coffein-aspirin. Te tri stvari zajedno stvaraju sinergički efekat koji je najbolja kombinacija za skidanje masti danas poznata. Uzimaju je i profesionalci, čak i oni koji već koriste steroide, jer je izuzetno jaka sa vrlo malim negativnim efektima (o negativnim efektima reći ćemo nešto poslije).

Sinegički efekat se sastoji u tome da iako svaki od ovih proizvoda ima određene kvalitete i snagu, kada se kombiniraju zajedno u određenim količinama, njihova snaga i djelotvornost se višestruko povećava. Inaće to se u bodybuilding krugovima naziva “Stack”, a stakiranje tj. kombiniranje dva ili više proizvoda je uobičajeno i u upotrebi proteina, vitamina, kreatina i ostalih bodybuilding i fitnes artikala.

Razmotrimo sada detaljnije dijelove E/C/A-stacka. Prvi od njih i najvažniji je efedrin:

Ephedrine tj. ephedrine hydrocloride je već stoljećima poznata supstanca u svijetu. Još prije 2000 g. u drevnoj Kini se koristio čaj biljke Ma huang iz koje se prirodnim putem dobivao ephedrin da bi se postigla velika izdržljivost i snaga potrebna u čestim bitkama. 300mg ephedre iz Ma Huang-a daje, ovisno o kvaliteti proizvoda oko 25mg efedrina.

Ephedrine ima nekoliko vrlo korisnih svojstava, njegovo djelovanje na centralni nervni sistem, on je beta agonist i bronhodilator (ima ga i u kapljicama za nos jer širi dišne putove), tako da stimulira određene receptore u tijelu koji su odgovorni za više efekata, na primjer unaprijeđuje mišičnu koncetraciju i koordinaciju, više kisika u krvi, što rezultira mogućnošću dužeg i intenzivnijeg treninga uz manje umora. Isto tako u dozama od 25-50 mg oko pola sata prije treninga oslobađa mišičnu energiju čime se povećava ukupna snaga u slijedeća dva sata. Oko 15 minuta nakon uzimanja, počinje lučenje Epineferina ili kako ga mi zovemo adrenalin i to izaziva tzv.”kick”, psihičko-fizički poticaj, dodatne eksplozivne snage i energije.