Dnevno bismo trebali unijeti oko 30 g vlakana. To je lakše nego što mislite. Ovaj jednostavan primjer dnevnih obroka vam pruža čak 37 g vlakana.

  • Doručak: pahuljice od cjelovitih žitarica (5 g vlakana), pola banane (1.5 g vlakana) i obrano mlijeko
  • Međuobrok: 24 badema (3.3 g vlakana) i 1/4 šoljice grožđica (1.5 g vlakana)
  • Ručak: sendvič sa puretinom i 2 kriške hljeba od cjelovitih žitarica, zelena salata i paradajz (5 g vlakana) i narandža (3.1 g vlakana)
  • Međuobrok: jogurt i 1/2 šoljice borovnica (2 g vlakana)
  • Večera: riba sa žara, zelena salata i mrkva (2.6 g vlakana), 1/2 šoljice špinata (2.1  g vlakana) i 1/2 šoljice leće (7.5 g vlakana)
  • Međuobrok: 3 šoljice kokica bez masti (3.5 g vlakana)

Prikaz namirnica s visokim udjelom vlakana: šta jesti, a što ne?

Dijetalna vlakna pružaju niz prednosti vašem tijelu, uključujući kontrolu tjelesne težine, regulaciju razine holesterola, prevenciju zatvora, dijabetesa i srčanih bolesti. Probajte što češće umjesto namirnica s niskim udjelom vlakana odabrati one s visokim. Donosimo vam kratke smjernice.

vlaknaishrana

Izvor: centar-zdravlja.net