L-Karnitin je aminokiselina koja se prirodno sintetizira u jetri i bubrezima od dvije osnovne aminokiseline:  metionina i lizina. Odgovoran je za održavanje dobrog zdravlja i pomaže u procesu pretvaranja hrane u energiju, tako što prenosi masne kiseline do mitohondrija.

Sinteza L-Karnitina se događa uz prisustvo vitamina B6, niacina i željeza. Najveća količina sintetiziranog L-Karnitina se pohranjuje u mišićima. Kao što smo spomenuli neophodna je adekvatna zaliha kako bi se održalo dobro zdravlje.

Kako funkcioniše L-Karnitin?

Njegova funkcija je prenos dugolančanih masnih kiselina, kao što su trigliceridi u mitohondrije, gdje one mogu biti oksidirane i iskorištene za proizvodnju energije,što znači da će glikogen biti pošteđen tokom treninga. Drugim riječima, sagorjevat ćete masti dok će vaša energija i snaga ostati na visokom nivou.

Tokom velikog fizičkog napora, tijelo troši zalihe glikogena koje su pohranjene u mišićima i jetri, i tek kada su ove zalihe potršene počne koristit masti kao energiju. Sa L-Karnitinom ovaj zadatak postaje lakši za tijelo. Tokom ovakvih napora zalihe L-Karnitina se također troše. Pošto nije moguće nadoknaditi zalihe samo kroz ishranu onda je ovo trenutak kada postaju korisni suplementi koji sadrže L-karnitin.

L-Karnitin se također pokazao učinkovitim u izgradnji mišića jer pošteđuje glikogen tokom fizičkih napora.  Također je dobar u ishrani jer smanjuje osjećaj gladi i daje vam energiju. Istraživanja pokazuju da bi suplementacija L-Karnitinom mogla biti korisna u liječenju diabetisa, sindroma hroničnog umora, te liječenju bolesti bubrega, jetre i srca.

Ova aminokiselina se može pronaći u hrani kao što je: crveno meso, mliječni proizvodi i avokado. Međutim, atletama se savjetuje uzimanje L-Karnitina u vidu suplemenata kao dodatak prehrani jer su stalno pod fizičkim naporom zbog čega se zalihe brzo troše.

Istraživanja su pokazala da acetil L-Karnitin ubrzava metabolizam, sprečava oksidativni stres i poboljšava atletske sposobnosti. Također poboljšava periode odmora između treninga i pospješuje zdravlje moždanih funkcija.

Evo i nekoliko ključnih prednosti L-Karnitina za sport i fitnes:


Pospješuje skidanje sala

L-Karnitin je najpoznatiji po svojoj osobini sagorijevanja masti. Kao što smo spomenuli ovaj prirodni spoj ima ulogu da prenosi dugolančane masne kiseline u mitohondrije gdje su one korištene kao gorivo. Istraživanja su pokazala da oralno uzimanje L-Karnitina povećava nivo energije, smanjuje salo i pospješuje rast mišićne mase, što doprinosi aktivnim pojedincima da skinu višak kilograma.

 Poboljšava fizičke performanse

Postoji mnogo kontraverzi o koristima L-Karnitina kada su u pitanju fizičke performanse. Međutim, s obzrom da ovaj spoj poboljšava kardiovaskularno zdravlje i podiže vašu snagu, onda je moguće da će imati pozitivan učinak i na vaše fizičke performanse. Bodibilderi i atlete koriste L-Karnitin proizvode decenijama i mnogi od njih tvrde kako im je ova prirodna supstanca pomogla da nabace mišićnu masu i bolje treniraju.

 Poboljšava kardiovaskularno zdravlje

L-Karnitin suplement održava vaše srce u formi i snižava rizik od srčanog udara, kongestivnog zatajenja srca, te aritmije. Također povećava kapacitet vježbanja kod osoba sa srčanim manama. Veliki broj slučajeva  iznenadnih smrti kod atleta su zbog srčanog udara, abnormalne koronarne arterije, ili prekomjernog zadebljanja srčanog mišića. Blokada koronarne arterije se dešava kod atleta starijih od 30 godina. Suplementacija L-Karnitinom može pomoći da se spriječe ovi poremećaji i zaštiti vaše srce.

Ubrzava oporavak nakon treninga

Zdravstvene koristi L-Karnitina za atlete nisu samo vezane za sagorjevanje masti i poboljšanja fizičke aktivnosti. Ovaj spoj ubrzava oporavak nakon intenzivnog treninga i potpomaže rast i oporavak mišića. Aktivni pojedinci koji uzimaju L-Karnitin su primjetili manji umor u mišićima nakon umjereno intenzivnog treninga. Istraživanja pokazuju da L-Karnitin smanjuje simptome mišićnog oštećenja i biohemijskog stresa nakon treninga.

Poboljšava nivo vaše energije

Ukoliko niste raspoloženi za trening ili se osjećate umorno, uzmite L-Karnitin. Ovaj suplement omogućava dugotrajan nivo energije. Istraživanja provedena na skupini pojedinaca su pokazala da pojedinci koji su uzeli L-Karnitin su imali manje problema sa snom, poboljšanu koncentraciju i manji psihički umor u odnosu na one koji nisu koristili ovaj suplement. L-Karnitin se često preporučuje osobama kojima je dijagnosticiran sindrom hroničnog umora.

// workout.ba