Olimpijske igre u Rio de Janeiru će se upisati u povijest boksa. Po prvi put nakon 32 godine ukinut će se zaštitne kacige, a sve smo bliže i nastupima profesionalnih boksača.

U Riju ćemo gledati profesionalne boksače. Ne znam koliko njih, ali oni će biti tamo. Svi koji će htjeti nastupiti na Igrama morat će proći isti proces kvalifikacija kao i amateri. Još nam jedino ostaje usvojiti promjene statuta što ćemo učiniti na izvanrednom kongresu u junu. Boks je jedini sport u olimpijskom programu u kojem ne nastupaju profesionalci“, izjavio je prije nekoliko dana Ching-Kuo Wu, predsjednik Svjetske boksačke asocijacije AIBA-e.

Zaštitne kacige ukinute su za amaterski boks još 2013. godine, a prema jučerašnjoj objavi AIBA-e ista će se pravila primijeniti i na nadolazeće Olimpijske igre.

Oduševljeni smo činjenicom da u Riju neće biti zaštitnih kaciga za boksače. To je nešto što su očekivali boksači, ali i brojni obožavatelji ovog sporta. Još od prvih razgovora s borcima i medicinskim osobljem smo istraživali mogućnost uklanjanja zaštitnih kaciga. Statistička istraživanja, kao i povratne informacije boraca i njihovih trenera, dovoljna su za zaključak kako je ovo najbolji ishod za naš sport. Veliko je postignuće što ćemo na idućim Olimpijskim igrama, najvećem sportskom događaju, naše boksače predstaviti bez kaciga“, poručio je Ching-Kuo Wu za službenu stranicu AIBA-e.

Uvođenje profesionalaca na Olimpijske igre je već naišlo na negodovanje osoba iz vodećih svjetskih profesionalnih boksačkih organizacija. Prvi se oglasio World Boxing Council, čiji čelnici smatraju kako je ovdje riječ o sramotnoj odluci koja ugrožava sigurnost amaterskih boraca.

Legendarni svjetski prvak u osam težinskih kategorija Manny Pacquiao dobio je pozivnicu za nastup na Igrama u Riju osobno od predsjednika AIBA-e Ching-Kuoa Wua.

Filipinac je izjavio da se o ideji prvi put raspravljalo kad je gostovao na Svjetskom prvenstvu u Dohi prošle godine. ‘Pac-Man’ se u aprilu treći put bori s Timothyjem Bradleyem, a voljan je nastupiti i na Olimpijskim igrama.

Njegov rival Floyd Mayweather odbacio je bilo kakvu mogućnost povratka. ‘Money’ je osvojio bronzu na Igrama 1996. u Atlanti i umirovio se kao neporaženi profesionalac s omjerom 49-0.

“Apsolutno ne. Moje tijelo će se cijeloga života oporavljati od svih mojih borbi. Bio sam stvarno blagoslovljen što sam se tako dugo mogao boriti. Imao sam sjajan put. Za ovo tijelo slijede samo oporavak i odmor” rekao je Amerikanac.

Izvor: fightsite.hr / croring.com