Nerijetko imamo prilike vidjeti MMA borce kako odrađuju trenažnu rutinu s gas maskom, bilo da rade kondicijski trening ili borilački dio treninga na fokuserima ili slično.

Ali čemu gas maska zaista služi?

Treniranjem s gas maskom pokušavamo stvoriti uvjete treniranja na visokim nadmorskim visinama, gdje je koncentracija kisika (O2) znatno manja i sportisti se nalaze u stanju koji se naziva hipoksija, odnosno stanju smanjenog primitka kisika. Zbog toga će na nižim nadmorskim visinama njihov maksimalni primitak kisika (VO2 max) biti znatno veći.

Nije slučajnost da je dvorana poznatog MMA trenera Grega Jacksona strateški smještena u Albuquerqueu u Novm Meksiku koji se nalazi na otprilike 1500 m nadmorske visine. Sljedeći primjer je bokser Oscar De La Hoya koji živi i trenira u Big Bearu u Kaliforniji, koji se nalazi na 2000 m nadmorske visine.

Zamislite dvojicu po sposobnostima identična borca, s time da se jedan od njih pripremao na visokoj nadmorskoj visini, a drugi na niskoj. Što mislite ko će biti u prednosti ako govorimo o kardiovaskularnoj izdržljivosti?

Dakako, sportista koji se pripremao u uvjetima sniženog primitka kisika.

Glavne prednosti treniranja s gas maskom su:

– Povećan primitak kisika

– Povećan udarni volumen srca

– Povećana koncentracija crvenih krvnih ćelija

– Hemijska promjena unutar crvenih krvnih ćelija koja ih čini učinkovitijim u ispuštanju kisika u organizam

– Jačanje respiratornih mišića:

  • inspiratorni (aktivni tokom udisaja ) – dijafragma, vanjski međurebreni mišići i prednji mišići vrata – skalenski i sternokleidomastoidni mišići .
  • ekspiratorni ( aktivni tokom izdisaja ) – unutrašnji međurebreni i mišići prednjeg trbušnog zida .

Međutim, mnogi borci nemaju vremena ili novca da bi se pripremali na višim nadmorskim visinama i zbog toga simuliraju visinske uvjete s gas maskom.

Tipovi gas maski :

Na tržištu postoje više brendova maski za treniranje, ali možda se od konkurencije izdvajaju Elevation Training mask koju je patentirao bivši MMA borac Sean Sherk i O2 Trainer patentiran od strane MMA legende Bas Ruttena koja je jednostavnijeg oblika i umjesto na lice aplicira se u usta. Sve vrste gas maski primitak kisika doziraju pripadajućim filterima i ventilima na njima.

maska1Elevation training mask Seana Sherka

maska2O2 Trainer Basa Ruttena

maska 3Wanderlei Silva koristi ljepljivu trako preko nosa i disalicu za ronjenje

Stručnjaci se slažu da treniranje s gas maskom ne samo da simulira visinski trening i na taj način povećava maksimalni primitak kisika, već  također stvara osjećaj klaustrofobije te time uči borce kako se opustiti u stresnim situacijama i time daje fizičku i mentalnu prednost u samoj borbi.

Primjer treninga s gas maskom: 

Izvor: Za fightsite.hr piše Javor Vrkljan.