Slijedite bodibilding načela.

Morate progresivno dobijati na snazi izvodeći ograničeni broj osnovnih vježbi u pravilnoj formi. Ako želite da budete veći, morate postati i snažniji. Ako sada podižete iste težine kao i prije godinu dana, ne možete očekivati da dobijete na mišićnoj masi.

Koristite pravilnu tehniku izvođenja vježbi.

Svi govore o super formi izvođenja vježbi, ali je ustvari rijetko ko koristi. Kada je forma izvođenja vježbi u pitanju ne ostajte samo na riječima. Apsolutno nikakav čiting, izbacivanje, trzanje, eksplozivno dizanje ili prekomjerni radijus pokreta nije dozvoljen. Pravilna forma je od presudnog značaja za izbjegavanje povreda. Bez nje nećete uspjeti da optimalno stimulišete mišićni rast.

Povećajte tjelesnu težinu i smanjite masne naslage.

Ako sada imate istu tjelesnu težinu kao i prije godinu dana, onda ne možete očekivati da imate veće mišiće ukoliko niste bitnije redukovali vaš procenat tjelesnih masti.

Primjenjujte kontrolisani ritam izvođenja ponavljanja.

Neka vam pozitivna faza ponavljanja (podizanje opterećenja) traje najmanje tri sekunde, a negativna (spuštanje opterećenja) isto toliko ili duže.

Usresredite se na izvođenje osnovnih vježbi.

Radite čučnjeve umjesto nožnih ekstenzija, mrtva dizanja umjesto leđnih ekstenzija, potiske umjesto lateralnih pokreta i sklekove ili potiske na ravnoj klupi sa hvatom u širini ramena umjesto potisaka sa čela ili potisaka na lat mašini. Vježbe za izgradnju detalja kao što su nožne ekstenzije, ukrštanje sajli…prilično će umanjiti sposobnost oporavka.

Ne pokušavajte da dobijete na masi i detaljima istovremeno.

Samo oni koji izuzetno lako napreduju mogu uspješno razvijati masu i oblikovati je u isto vrijeme. Pustite da vaše tijelo raste prije nego što počnete da brinete o definiciji.

Ne trenirajte više od tri radne serije po vježbi.

Ukoliko možete da uradite više od tri radne serije po vježbi onda samo gubite vreme. Trenirajte napornije ukoliko to već nije sve što ste u stanju da uradite.

Trenirajte disciplinovano.

Intenzivni trening ne čini samo vježbanje do otkaza. Forma izvođenja vježbi ne smije biti narušena. Disciplinovani trening čine napor i dobra forma izvođenja vježbi.

Izvodite čučanj pravilno i intenzivno.

Čučanj je vježba koja stimuliše rast. Njen efekat se ne odnosi samo na butine, gluteuse i donji dio leđa, ona pogađa cijelo tijelo. Poboljšajte svoju formu izvođenja ove vježbe i postići ćete ukupni napredak.

Svoj program treninga prilagodite sebi.

Ne postoji jedan program koji će svima dati dobre rezultate. Naravno, neki programi su bolji od drugih, dok su neki stvarno užasni. Čak i dobri programi moraju biti podešeni tako da odgovaraju svakom vježbaču posebno.

Dok ste u teretani živite da biste trenirali.

Kada trenirate ništa drugo ne treba da bude važno. Budite potpuno opsjednuti samim sobom. Ignorišite ostale. Ne razgovarajte!

Nađite odgovarajućeg trening partnera.

Nađite trening partnera istomišljenika, koji ima sposobnosti oporavka slične vašim, zatim gurajte jedan drugog kroz perfektno intenzivne i progresivne treninge. Neodgovarajući trening partner može biti vaša propast. Ukoliko vas navodi na zloupotrebu forsiranih ponavljanja i drugih tehnika za povećanje intenziteta,odmah prekinite partnerstvo.

Ne žurite.

Povećanje snage, a samim tim i mišićnog rasta je spor proces. Ne možete ga ubrzati dodajući više opterećenja nego što vaše tijelo može da podnese.

Izvor: pansport.rs