Ramena su jedan od ključnih elemenata za postizanje impresivne tjelesne građe. Najveća greška koju možete napraviti dok trenirate ramena je da ne radite dovoljno vježbi. Ramena su gradjena od tri odvojene glave tj. tri različita mišića.Ta tri mišića su: prednje rame, srednje rame i zadnje rame. Da bi se postigao puni potencijal treninga ramena morate raditi izolovane i kombinovane vježbe za svaku od tri glave ramenog mišića.

5.Ramena kombinacija dizanje ispred

Još jedna vježba za prednje rame. Uzmite bučice sa težinom koja vam odgovara i sa skoro ispravljenom rukom dižite isred sebe do visine malo iznad ramena. Treba praviti iste pokrete i sa jednom i sa drugom rukom (tj. isti tempo, visina dizanja i dubina spuštanja).

Forward_Dumbbell_Raise

4.Vučenje do brade dvoručnim tegom ili bučicama

Cilj vježbe: razvoj lateralnog dijela ramena. Sekundarni mišići uključeni u rad: prednji i zadnji deltoid i velikim dijelom trapezius.

Dumbbell_upright_row
3.Potisak bućicama sjedeći 90 stepeni

Kako bi radili ispravno i izbjegli povrede, bučice spuštajte do sredine glave, a laktove otprilike na 90 stepeni, leđa moraju da budu prava. I ovom vježbom trenirate sve tri glave ramenog mišića.

Dumbbell_Shoulder_Press

2.Military press

Cilj vježbe: razvoj prednjih i zadnjih deltoida.

Seated-military-press

1.Odručenje bućicama sjedeći ili stojeći

Cilj vježbe: razvoj lateralnog dijela ramena. Sekundarni mišići uključeni u rad: prednji i zadnji deltoid i trapezius. Kako bi ovu vježbu radili ispravno trebate uzeti težinu koja vam odgovara i ruke dizati malo iznad linije ramena. Dizati sporim tempom i isto tako i spuštati. Ova vježba trenira srednje rame.

Dumbbell_Lateral_Raise_Power-Partials