Postoji veliki broj vježbi sa kojima se mogu trenirati mišići prsa, međutim samo sa njih nekoliko se postižu pravi rezultati. Mišći prsa osiguravaju podršu brojnim drugim mišićima, zbog čega je važno da koristimo prave vježbe za njihov trening.

5. Kontrakosi benč pres: Kako biste radili kontrakosi benč, uzmite klupu koja se može prilagođavati i naštimajte je u kontrakosi položaj. Prilikom podizanja kilaže spuštajte šipku dok ne dodirne donji dio vaših prsa koji se nalazi odmah iznad trbušnog zida. Držite vaše laktove okrenute prema vašem tijelu tako da su vam ruke pod 45 stepeni u odnosu na vaše bokove. Ukoliko vam laktovi budu previše vani, stvarat ćete preveliki pritisak na vaša ramena.

5-Decline-Bench-Press

4. Kosi benč pres: Da biste izvodili kosi benč, koristite klupu koja se može podići u kosi položaj. Prilikom podizanja kilaže spuštajte šipku tako da dodiruje gornji dio vaših prsa. Zatim ponovo gurnite šipku u početni položaj tako da vam ruke budu u potpunosti ispružene. Držite laktove uz tijelo tako da budu pod 45 stepeni u odnosu na vaše bokove. Baš kao i kod kontrokosog benča ukoliko vam ruke/laktovi budu išli previše vani stvarat ćete preveliki pritisak na ramena.

4-Inclined-Bench-Press

3. Eksplozivni sklekovi: Kako biste započeli, spustite se na ruke i koljena. Zatim ispružite stopala nazad i zadržite tu poziciju nožnim prstima. Obje ruke postavite otprilike u širini ramena. Počnite tako što ćete se prsima spustiti prema podu, a zatim se sa što više snage odgurnite od pod tako da vam se ruke nađu u zraku. Ove sklekove si možete napraviti izazovnijim tako što možete postaviti klupu na koju ćete se dočekati rukama kada se odgurnete od pod ili možete pljeskati između svakog odgurivanja od pod.

3-Explosive-Push-Ups

2. Potisak bučicama na klupi: Lezite leđima na ravnu klupu tako da su vaša stopala poravnata sa podom. Rukama podignite bučice i naslonite ih na ramena. Zatim ih ravno gurajte u suprotnom smjeru od vaših prsa.

2-Dumbbell-Bench-Press

1. Benč pres na ravnoj klupi: Lezite leđima na standardnu ravnu klupu za benč pres. Vaša stopala poravnajte sa podom, a zadnjicu, leđa i glavu uvijek držite uz klupu. Podignite šipku sa kilažom i ravno je spustite na prsa. Držite stopala pritisnuta uz pod I dok održavate pravilnu formu na klupi, koristite obje ruke za guranje šipke u suprotnom smjeru od prsa.

1-Barbell-Bench-Press