26. jula ove godine Svjetska Street Workout i Calisthenics federacija zajedno sa moskovskim minstarstvom sporta (MOSKOSPORT) organizuje street workout svjetsko prvenstvo 2014, odnosno prvenstvo u uličnom treningu. Događaj će se održati u olimpijskom kompleksu Luzhniki u Moskvi. Ovo je četvrto po redu svjetsko prvenstvo. Prvi put je bilo organizovano 2011. godine u Rigi u Latviji. Učesnici iz 50 zemalja širom svijeta će se u Moskvi takmičiti za titulu svjetskog šampiona. Svaki od učesnika je prethodno izabran na nacionalnom prvenstvu u street workout-u. Takmičenje će se održati u slobodnom stilu što znači da će takmičari izvoditi različite street workout poteze, trikove i kombinacije na šipkama. Ovo će biti najveće međunarodno takmičenje u street workout-u u historiji.

‘Street Workout’ odnosno ulični trening je način treniranja sa vlastitom težinom koji se izvodi vani koristeći se dostupnom infrastrukturom i opremom poput šipki za vratilo i razboj ili konstrukcija napravljenih u parkovima, stadionima, dječijim igralištima. Ovaj način treniranja naravno može biti odrađen i negdje u unutrašnjosti poput kuće, teretane ili posla. Termin “Street Workout” također stoji i za “zajednicu” jer predstavlja filozofiju i način života i dio je savremene urbane kulture. Intenzitet i raznovrsnost mogućih vježbi omogoućava formiranje i održavanje jakog tijela i odličnog fizičkog izgleda. Street Workout vježbe su dinamične, a mnoge od njih uključuju i akrobatske elemente što ih čini jako atraktivnim za gledatelje.

Street workout je vrlo atraktivna i uzbudljiva aktivnost. U samo nekoliko godina ovaj vid treniranja privukao je milione osoba, a popularnost mu konstanto raste.  Osnovna populacija koja se bavi uličnim vidom treninga su mladi od 15 do 25 godina, iako ne postoji granica po godinama, spolu ili bilo čemu drugom. Kako biste počeli sa uličnim treningom ne treba vam nikakva velika investicija i dostupno je svima.

Svjetska Street Workout i Calisthenics federacija je jedina globalna organizacija koja promoviše ulični trening (street workout) kao globalni sport i način života. Osim što ga promoviše kao sport ova federacija također učestvuje u dobrotvornim radovima kroz koje nastoji ujediniti različite nacionalnosti, manjine, socijalne i etničke skupine te osobe sa invaliditetom.

Takmičenje će se održati na konstrukcijama koje proizvodi kompanija BARZ-TEC.

moskva park

 

I Bosna i Hercegovina će imati svog učesnika, a radi se o Eldinu Memidžanu koji je član Sarajevo Streetworkout ekipe.

Za susjednu Hrvatsku nastupit će Ivan Ivančić.