Protein je esencijalan nutrijent za kosti, mišićni rast, oporavak ćelija, pa čak i za energiju. Riječ protein je izvedena od grčke riječi proteus što znači primarno ili prvo, iz čega vidimo da su čak i antički Grci znali kolika je važnost ovog nutrijenta za zdravlje.

Bodybuilderi, atletičari i svi ostali sportisti koji rade na izgradnji čiste mišićne mase uveliko koriste ovaj preparat, jer je njegova primarna funkcija opskrbljivanje mišića proteinima i aminokiselinama neophodnim za oporavak mišića nakon treninga. Također, upotreba ovog proteina nije ograničena samo na sportske aktivnosti. Pored poboljšanja performansi sportista, može se koristiti i kao zamjena mliječne hrane za bebe, zamjena za mlijeko kod osoba intolerantnih na laktozu. Još je bitno napomenuti da Whey protein ima pozitivne efekte i kod ljudi koji žele da smršaju (jer je hranjiv, a ne sadrži masti, ili ih ima u malim količinama),kao i  kod početnika i vegetarijanca.

Vrste proteina

Postoje tri vrste proteina iz surutke:
1. Koncentrat – sadrži jako nizak procenat masti i šećera (laktoze). Procenat proteina varira između 30% i 90%.
2. Izolat – detaljnijom obradom, procenat masti i laktoze je minimalan. Procenat proteina je između 90% i 95%.
3. Hidrolizat – predstavlja čisti protein (99%). Ovaj protein se najlakše se vari.


Nus pojeve

Još uvijek nije bilo dokazanih nuspojava Whey proteina, osim kod osoba koje su alergične na mliječni protein ili kod osoba koji iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti mliječne proteine.

 

PREPORUKA : 

Optimum Nutrition Gold Standard 100% Whey 907 grama

Optimum Nutrition Gold Standard 100% Whey 2.3kg

Optimum Nutrition Gold Standard 100% Whey 4.5kg

Također možete pročitati naš članak o Whey Gold standardu OVDJE