Steroidi su sigurno tema koja najviše interesuje sve one koji treniraju sa tegovima, a imaju za cilj povećanje svoje mišićne mase. Mnogo je čestih pitanja na temu steroida: da li su štetni ili ne? Da li i u kojoj mjeri ostavljaju negativne efekte na organizam? Koje su to kontraindikacije koje mogu prouzrokovati? Na ta i još neka pitanja ćemo vam odgovoriti u nastavku ovoga članka.

Šta su ustvari steroidi?

Skraćenica punog naziva za steroide koju ćete često naći u literature jeste ‘’AAS’’ (anaboličko-androgeni steroidi), a pod AAS najčešće spadaju derivati muškog spolnog hormona testosterona. Ovaj naziv AAS se koristi zato što AAS imaju i androgeno i anaboličko djelovanje na organizam, tj.potiču rast i razvoj tkiva, a posebno mišića. Anaboličko-androgeni steroidi (u nastavku teksta ‘’steroidi’’) su hemijski proizvedene supstance koje imaju jako slično djelovanje kao prirodni hormon testosteron koji se nalazi u organizmu.

steroids

Podjela steroida

Kada govorimo o podjeli steroida, sa sigurnošću možemo reći da ih možemo podijeliti u više grupa, ali osnovna podjela steroida bi bila podjela na: oralne i injektabilne steroide.

Oralni steroidi su oni koji se uzimaju oralnim putem, u vidu tableta, i oni su generalno više toksični i štetni za oranizam jer prolaze kroz digestivni trakt i jetru, gdje u velikim količinama i dugotrajnom upotrebom mogu znatno oštetiti jetru.

Injektabilni steroidi se ubrizgavaju putem injekcije direktno u tijelo, bez prolaska kroz organe, i time su, uslovno rečeno, donekle sigurniji za upotrebu.

Oralni steroidi se ne zadržavaju u tijelu dugo, svega nekoliko sati, dok se injektabilni zadržavaju puno duže, od nekoliko dana pa i do nekoliko mjeseci, a sve u zavisnosti da li su na vodenoj ili uljnoj bazi. Pojedini injektabilni steroidi mogu biti identifikovani u tijelu čak i nakon 12 mjeseci od posljednje upotrebe.

Da li će steroidi djelovati na isti način kod sviju koji ih koriste?

Svako ljudsko tijelo je individua za sebe, tako da će svako tijelo različito djelovati na korištenje steroida. Ukoliko dvije osobe upotrijebe istu vrstu steroida u istoj količini i na isti način, vrlo je moguće da će prva osoba vidjeti rezultate npr. u 6 mjeseci, dok druga osoba neće uopće primijetiti nikakve ili minimalne rezultate.

 ddd

 Primarna svrha steroida

Steroidi poput nandrobolona (durabolin), metandrostenolona (dianabol), metenolona, winstrola i sl., su primarno razvijeni da bi se koristili u medicinske svrhe, za liječenje hronične neuhranjenosti i u situacijama kada je potrebno stimulisati povrat mišićne mase nakon atrofije mišića nakon, tj. nakon dužeg vremena mirovanja. Ubrzo je ta upotreba prerasla u upotrebu kod raznih sportova gdje je primarno u što kraćem vremenu dobiti na mišićnoj masi i snazi, a sve u cilju postizanja vrhunskog sportskog rezultata.

Negativni učinci korištenja steroida kod muškaraca

Korištenje steroida u nemedicinske svrhe može dovesti do jako ozbiljnih poremećaja u organizmu. Kod muškaraca, nepotrebno i prekomjerno korištenje testosterona  i ostalih steroida često dovode u organizmu do opadanja nivoa prirodnih količina testosterona, i u konačnici to dovodi do impotencije. Impotencija u takvim slučajevima može biti kratkoročna i trajna.

Druga jako bitna negativna posljedica korištenja steroida je trajno oštećenje jetre. Ovo je slučaj kod korištenja oralnih seroida koji direktno ostavljaju negativni učinak na jetru i tako je trajno oštećuju, a svi znamo da je jetra jedan od najbitnijih organa u ljudskom organizmu koja je odgovorna za normalno funkcionisanje cjelokupnog tjelesnog sistema.

Jedna od najozbiljnijih negativnih posljedica koje uzrokuju steroidi jeste i srčani udar. Steroidi vremenom utječu na holesterol koji postepeno začepljuje krvne sudove i na kraju dovodi do srčanog udara, i to je zasigurno jedna od najozbiljnijih negativnosti u kontekstu korištenja steroida.

Također, kod muškaraca koji koriste steroide je česta pojava ginekomastije, tj. pojavljivanje ‘’ženskih grudi’’. Ovo se dešava usljed procesa kada određeni steroid putem enzima aromataze prelazi u estrogene, i tako dolazi do procesa feminizacije muškarca na području njegovih grudi.

Steroidi najčešće uzrokuju opadanje kose kod muškarca koji ih koristi, i to je također jedan od nepoželjnih efekata koje steroidi mogu da izazovu.

Korištenje steroida izaziva i psihološke promjene kod muškarca: često se osjeća superiornim, nadmoćnim i ovladava ga osjećaj da mu ne može niko ništa učiniti nažao, povećava se agresivnost, smanjuje koncentracija i sl.

Primjena steroida kod žena

Sve žene koje koriste steroide treba da budu svjesne činjenice da će i na njima kad-tad ostaviti negativne učinke kao i na muškarca. Primjena steroida kod žena je čak opasnija nego kod muškaraca, jer izaziva neke ozbiljnije efekte: prije svega strada spolni sistem, staje menstrualni ciklus, izostaju ovulacije, dolazi do produbljivanja glasa, povećanja agresivnosti, pojavljuju se dlačice po čitavom tijelu, a posebno po licu.

Iz svega navedenog zaključujemo da će korištenjem steroida muškarci dobiti neke određene ženske karakteristike, a žene će dobiti određene muške karakteristike, a to je zasigurno ono što niko od nas ne želi. Pored žensko-muških kontraefekata, postoje i zajednički kontraefekti, a oni su već prethodno nabrojani: oštećenje jetre i srčani udar.

Woman Lifting Weight

Umjesto zaključka                

Kada je riječ o treniranju i postizanju oblika tijela koji želimo, često su nama svima uzori lijepo isklesani modeli na pistama, mišićavi glumci ili sportisti, a ženama su uzor lijepo oblikovane djevojke koje svoje tijelo eksponiraju na sve moguće načine. Ovaj fenomen treba da posmatramo sa druge tačke gledišta. Svi ti modeli, sportisti i glumci to rade da bi zaradili za život, i to im je primarno zanimanje od kojeg žive. Pritisak konkurencije, medija, sponzora, a ponekad i države prisiljavaju sve te ljude da posegnu za upotrebom steroida i ostalih nedozvoljenih supstanci kako bi i dalje ostali zapaženi i na kraju krajeva isplaćeni. Svi ti ljudi koji redovno koriste steroide su pod svakodnevnom pratnjom tima ljekara koji su tu u svaka doba dana i noći da nadziru njihovu upotrebu svih tih supstanci i da im pruže prvu pomoć ukoliko dođe do komplikacija. Nažalost, mnogi amateri koji nisu upućeni u sve ovo, na svoju ruku uzimaju nedozvoljene supstance kako bi postigli i imali ‘’Apolonovo tijelo’’, ne znajući o mogućim negativnim posljedicama koje će ti isti steroidi povući za sobom.

Većina ovih steroida neće u kratkom roku pokazati negativno djelovanje, ali će nakon nekoliko godina zasigurno svi koji su ih koristili osjetiti negativne efekte i bit će prisiljeni da se liječe od toga u zrelijoj životnoj dobi ako liječenje uopće bude moguće.

Na kraju ćemo vam navesti primjer profesionalnog bodybuildera Andreasa Münzera. Na povratku sa takmičenja za Mr. Olimpia iznenada je preminuo. Službeni razlog smrti je bilo višestruko otkazivanje organa. Iako je Andreas bio prilično mlad kada je preminuo, ljekari koji su radili obdukciju su ostali šokirani kada su ga otvorili i u njegovom tijelu zatekli organe koji su ličili (anatomski i fiziološki) na organe starca od 90 godina. Istraživanjima koja su provedena kasnije je utvrđeno da je, osim raznih vrsta steroida, Andreas koristio i velike doze hormona rasta, inzulina, tiroidnog hormona, kalijev koncentrat i još mnogo toga.

Ovo nije jedini ovakav primjer, njih je još dosta ovakvih, a na nama je da odaberemo da li ćemo bespotrebno posegnuti za upotrebom steroida ili ne. Dobro razmislite prije nego odlučite !