Većina rekreativaca koristi lijepo vrijeme za odlazak na vožnju bajsom. Većina njih se odlučuje na veoma duge vožnje, od po nekoliko sati i često intenzitet koji se postiže bude veoma visok. Ukoliko se rekreativno bavite biciklizmom, imamo nekoliko savjeta za suplementaciju za Vas.

Primjetila sam da se mnogi biciklisti rekreativci žale na umor i traže adekvatnu suplementaciju koja bi im pomogla da se bolje osjećaju i da nastave dalje “punim gasom”. Problem leži u tome što mnogi rekreativci nepravilno doziraju trening, često preopterećuju svoj organizam i dolazi do pada energije, umora i pretreniranosti. Takođe, često ishrana nije dovoljno kvalitetna ili se ne unosi dovoljan broj kalorija u toku dana. U svakom slučaju, to je druga tema kojom se nećemo baviti ovaj put, ali ona zaslužuje veliku pažnju. Profesionalni sportisti pravilno doziraju trening i odnos opterećenja i odmora, ali rekreativni sportisti često iz neznanja pretjeraju.

Što se tiče suplementacije, ona može da pomogne kako biste ojačali imunitet, nadoknadili važne vitamine i minerale, pravilno se rehidrirali, poboljšali performanse i oporavili brže nakon treninga. Zvuči dobro? Svakako, ali nikad nemojte zaboraviti na bazu – a to je pravilna ishrana.

Koje suplemente je preporučljivo koristiti ukoliko vozite više desetina kilometara dnevno?

Izotonični napici – na prvo mjesto sam stavila izotonike. Razlog tome je što često samo voda nije dovoljna. Znojenjem ne gubimo samo vodu već i važne elektrolite. Izotonični napici brzo vraćaju izgubljenu energiju i minerale i time brže i bolje rehidriraju organizam. Izotonične napitke možete pijuckati u toku vožnje, a najbolje je da naizmjenično konzumirate vodu i izotonične napitke. Oni će Vas osvježiti, dati malo dodatne energije i što je najbitnije, uspostaviti balans u organizmu i rehidrirati Vas. Nikad ne zaboravite da je hidratacija broj 1.

Gelovi – gelovi se veoma brzo apsorbuju i daju dodatnu energiju i takođe nadoknađuju izgubljene elektrolite. Oni su koncentrovani, te kada konzumirate gelove obavezno pijte i vodu. Nemojte pretjerivati sa njihovim unosom kako ne bi imali stomačnih problema. Kada dođe do pada energije, gel je odlično rješenje jer se izuzetno brzo apsorbuje i omogućava Vam da nastavite dalje.

Vitamini i minerali – ukoliko ishranom unosite dovoljnu količinu vitamina i minerala (pretežno putem voća, povrća) nema potrebe za njihovim dodatnim unosom. Međutim, rijetko ko može da se pohvali time. Stresni život, naporni treninzi, loša ishrana… stvaraju potrebu za uzimanjem vitaminsko mineralnih dodataka. Preporučila bih kompleks vitamina i minerala, C vitamin i posebno magnezijum.

Protein – nakon treninga možete popiti proteinski šejk ili popiti tečne amino kiseline koje se još brže apsorbuju. Preporučila bih Vam proteinski šejk od proteina sirutke, jer je sirutka veoma kvalitetan i brzoapsorbujući izvor proteina. Uz to, možete dodati glutamin (o njemu će biti riječi u nastavku) kao i proste šećere (dekstrozu) za obnovu rezervi ugljenih hidrata u mišićima. Ovaj šejk će Vam definitivno pomoći da se brže i bolje oporavite. Ovi nutrijenti veoma brzo dospijevaju u krvotok i “hrane” gladne mišiće.

Glutamin – posebno bih preporučila glutamin, kada govorimo o biciklizmu. Čak i veće doze od “normalne” 5-10 g. Glutamin je amino kiselina koja veoma pomaže u oporavku i sprječava katabolizam ( mišićnu razgradnju) i takođe utiče na anabolizam (mišićnu izgradnju). Veoma je važna za imunitet. Imamo veoma pozitivna iskustva kada je u pitanju korištenje glutamina u sportovima izdržljivosti.

Ovo je bio samo jedan okviran prijedlog za suplementaciju. Da bi se napravio konkretan plan suplementacije, neophodno je bolje poznavati osobu i njen način treninga i ishrane. Postoji još suplemenata koji mogu biti od pomoći.

Izvor: pansport.rs