Kuperov test je jednostavan način da provjerite svoju kondiciju. Treninzi uvijek imaju odgovarajući efekat, koji se ogleda u ubrzavanju metabolizma. Ovaj efekat treninga je otkrio dr. Kenet Kuper (Kenneth Cooper) krajem 60-tih godina 20. stoljeća. Trening i ubrzavanje metabolizma jačaju pluća i pobošljavaju disanje, srce postaje snažnije, krvni pritisak je niži i ukupni broj crvenih krvnih zrnaca je povećan. Količina krvi se povećava, a sve ovo čini da krv efikasnije prenosi kiseonik. Ovo znači da je povećan i VO2 max.

Šta je Kuperov test?

Kuper je predložio 12-minutni test (Kuperov test) koji daje odgovor u kakvoj ste formi i koje treninge treba da radite nadalje. Izvođenje ovog testa je jednostavno, te se koristi za procjenjivanje fizičke spremnosti u vojskama i policijama širom svijeta.

Kuperov test ne zahtijeva nikave složene uređaje, laboratoriju, a sve što je potrebno je štoperica, staza i patike. Zato ga možete i sami izvoditi, a gledajte da trčite po mekšoj podlozi.

Kako se izvodi Kuperov test?

Kuperov test se trči 12 minuta i mjeri se pretrčana daljina. Prema godištu, polu i daljini koja se postiže, rezultati Kuperovog testa mogu biti od “veoma loš” do “veoma dobar”. Daljine koje se postižu upadaju u srednjeprugaške dicipline ili nešto malo preko toga. Rejting veoma dobar podrazumijeva pretrčanu dužinu od 3700m za iskusne atletičare muškarce i 3000m za žene. Za rekreativce oba pola i juniore ta dužina je nešto kraća.

Kuperov test: rekreativci i takmičari

kuper1

Kuperov test: iskusni atletičari

kuper2

Rezultati su uporedivi sa VO2 max testom prema Kuperovoj formuli:

VO2 max = (d-505)/45

gdje je d  – pretrčana dužina za 12 minuta, pa ako se tabelarno predstavi ovaj odnos, imat ćemo:

kuper3

Naravno, prije svakog fizičkog testa se preporučuje konsultacija sa ljekarom, jer u toku svakog jačeg treninga, trke i testiranja, dolazi do efekta hipertenzije, koja se vraća u prethodno stanje poslije treninga.

Izvor: trčanje.rs