Razumjevanje koje su to najvažnije aminokiseline čiji unos trebate povećati u svojoj ishrani može biti izuzetno zbunjujući zadatak. Kada gledate naljepnicu nutrijenata na nekom suplementu vjerovatno ne biste pridavali veliku važnost L-ornitinu ukoliko ne znate koje koristi daje ova aminokiselina.

L-ornitin je neesencijalna aminokiselina koja se proizvodi u organizmu koristeći se (hidrolizom) L-argininom. Prefiks “L” označava spiralnu strukturu u hemijskoj strukturi molekule.  “L” aminokiseline se nalaze u organskim tkivima kao što su biljna i životinjska tkiva. Ornitin je jedna od nekoliko aminokiselina koja igra ulogu u proizvodnji hormona rasta i koristi se za povećanje mišićne mase i sagorjevanje sala.

Ukoliko nastojite izgraditi mišiće, jedan poseban termin bi vam trebao biti poznat, a to je balans azota. Balans azota predstavlja količinu azota koju vaše tijelo izlučuje u odnosu na količinu koju unosi. Kada naše tijelo više unosi azota nego što izlučuje, onda se kaže da smo u pozitivnom balansu azota i dolazi do rasta naših mišića. Ukoliko naše tijelo izlučuje više azota nego što unosi, onda se kaže da je naš balans azota negativan i dolazi do gubitka mišića. Ukoliko ne postoji dovoljno azota za vitalne organe može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema. L-ornitin kontroliše raspolaganje azotom u našem organizmu.

Zbog činjenice da je povezan sa proizvodnjom hormona rasta (HGH), L-ornitin može biti vrlo efikasan kada pokušavate sagorjeti masti. Hormon rasta je jedan od najvažnijih anaboličkih hormona u tijelu i jedna od njegovih uloga jeste ubrzavanje metabolizma i signaliziranje tijelu da koristi salo kao energiju.

Suplementacija L-ornitinom će vam pomoći da svoju kilažu držite pod kontrolom. Još jedna važna funkcija L-ornitina je njegova primjena u detoksikaciji ćelija od štetnog nakupljanja amonijaka. Ukratko, potpomaže rad jetre i može usporiti proces starenja.

Doziranje L-ornitina i nuspojave

Najbolje vrijeme za uzimanje L-ornitina je prije odlaska na spavanje na prazan stomak. Dobra ideja je da L-ornitin uzimate u kombinaciji sa drugim aminokiselinama, kao što je L-arginin ili kao dodatak proteinskom šejku.

Ipak, potrebno je pripaziti jer uzimanje više od 10 grama dnevno može dovesti do nuspojava kao što su dijareja, problemi sa želucom i grčevi.

// workout.ba