Ukoliko u teretani nastojite izgraditi “isklesan” izgled tijela onda bi L-arginin ili arginin trebao biti sastavni dio vaše dnevne ishrane. Ovaj suplement predstavlja esencijalnu aminokiselinu koju organizam nije u stanju proizvesti. Brojne namirnice sadrže arginin poput soje, sjemenke, orašastih plodova i grožđica. Dvije osnovne funkcije ove aminokiseline su rast mišića i redukcija sala. Zbog toga je arginin idealan dodatak arsenalu suplemenata svakog bodibildera. 

Kako funkcioniše L-arginin?

L-Arginin ubrzava dotok krvi u mišiće. Smanjuje vodu koja se nalazi ispod kože i ubrzava kardio-vaskularni sistem.

Efekat L-Arginina nakon treninga

Ukoliko želite skratiti period odmora između treninga i smanjiti umor nakon treninga, onda bi trebali razmisliti o dodavanju arginina u vaš obrok nakon treninga. Ovaj suplement je poznat po tome da potiče otpuštanje hormona rasta tokom spavanja. Ovo čini da se tijelo osjeća manje iscrpljeno nakon treninga te ubrzava proces oporavka nakon napornog treninga.  Za arginin je također utvrđeno da aktivno učestvuje u proizvodnji kreatina koji poboljšava izdržljivost tokom vježbanja.

Najbolji način uzimanja arginina

Kako bi izvukli najbolje od ovog suplementa, većina trenera savjetuje uzimanje 3 do 5 grama 30 minuta do sat vremena prije treninga. Ovo će vam podići dotok krvi u mišiće, što potiče mišiće na rast.  Također se preporučuje uzimanje dodatne doze sat vremena nakon posljednjeg obroka u danu. Ovakav način uzimanja je samo preporuka, a za vas je možda najbolje da počnete polako uzimajući po 1 gram prije treninga i 1 gram nakon večere. Na ovaj način možete provjeriti toleranciju vašeg organizma na ovaj suplement. Neki od nus efekata uslijed povećanog unosa arginina su: mučnina, glavobolja i dijareja.   Stoga postepeno uzimanje ovog suplementa će smanjiti šanse da osjetite neki od ovih nus efekata.

Arginin je aminokiselina koja igra važnu ulogu kod bodibildera pomažući im da postignu bolji izgled. Tijelo koristi arginin pretvarajući ga u dušikov oksid. Na ovaj način se šire krvne žile što ubrzava protok krvi do mišića tokom treninga i dovodi do njihovog rasta. Dok se pojedinci odlučuju za konzumiranje namirnica koje sadrže arginin poput orašastih plodova, grožđica, soje i sjemenki drugi se odlučuju uzeti arginin u vidu suplementa. Svaki bodibilder treba adekvatan plan ishrane kako bi postigao željene rezultate. Dodavanjem arginina na listu suplemenata će vas približiti tom cilju.
Workout.ba portal je sada omogućio prodaju najboljih suplemenata i opreme za sportaše, borce i rekreativce.
Naručite svoj Arginin ovdje:

Myprotein Arginine Alpha Ketoglutarate 250g – Cijena 58 KM