Tri serije skok čučnjeva je odličan način da zaokružite svoj trening nogu. Prema sportskim naučnicima na AUT univerzitetu na Novom Zelandu, skok-čučnjevi na kraju vašeg treninga nogu, povećavaju sintezu testosterona što ubrzava izgradnju mišićne mase i snage.

Postoji nekoliko istraživanja koja upućuju na to da dodavanje pliometrijskih vježbi u vaš trening dovodi do povećanja vaše cjelokupne snage. Čini se da vježbe kao što su skok-čučnjevi stimuliraju mišiće nogu na nešto drugačiji način u odnosu na standardne vježbe snage.

Istražitelji smatraju da efekat pliometrijskog treninga može biti zbog anaboličkih hormona.  Prema naučnicima, odnos između kortizola, hormona koji uništava mišiće i testosterona, hormona koji gradi mišiće, tokom i odmah nakon treninga, pokazuje do koje granice vaš trening jača i uvećava vaše mišiće.

Naučnici su odabrali 13 ragbi igrača da odrade 4 treninga. Ragbi igrači su svaki trening započeli sa 4 serije čučnjeva. Zatim su odradili 3 serije skok-čučnjeva [jačina odraza] ili 3 serije skokova na kutiju [snaga]. Nakon toga su napravili kratku pauzu, a zatim su odredili još 3 serije skok-čučnjeva ili 3 serije skokova na kutiju.

Na ovaj način su naučnici mogli istražiti hormonalni efekat 4 kombinacije: snaga-snaga, snaga-jačina odraza, jačina odraza – jačina odraza i jačina odraza – snaga.

Svaka od 3 serije skokova na kutiju se sastojala od 3 ponavljanja sa kilažama sa kojim su ragbi igrači mogli odraditi maksimalno ta 3 ponavljanja. Serije skok-čučnjeva su se sastojale od 3 serije sa kilažom od 50% kilaže sa kojom ragbi igrači mogu odraditi samo jedno ponavljanje skoka na kutiju.

Koncentracija testosterona u pljuvački ragbi igrača se povećala najviše tokom kombinacije snaga-jačina odraza, za 13 %.

Naučnici nisu primjetili bilo kakav uticaj na nivo kortizola.
”Složene vježbe su uzrokovale povećan anabolički efekat u usporedbi sa drugim testiranim trening metodama”, zaključili su naučnici. “Ustanovljeno je da su superiorne tjelesne dobiti sa složenim treningom povezane sa poboljšanjem u sklopu hormonalnog okruženja.”