Olimpijska šipka

Standardno olimpijska šipka je duga oko 2 metra, teška 20 kg a na krajevima olimpijske šipke se nalazi valjkasti ležajevi čiji je promjer 51 mm.  Olimpijsku šipku ćete koristit ukoliko budete se odlučili baviti powerliftingom i budete dizali velike težine. Ova šipka je dizajnirana da bude daleko izdržljivija od bilo kakve obične šipke, a osim neophodne krutosti jedan od najvažnijih faktora je savitljivost. Težine od 200 kg pa i više ne predstavljaju veliki problem za olimpijske šipke. Uobičajena cijena ove šipke je oko 80eura ali cijena ove šipke zavisi dosta od proizvođaća i kvalitete.

741

Standardna Šipka

Standardna šipka se obično koristi u kučnoj atmosferi. Dosta je manjeg omjera od olimpijske šipke i varira u težini od 7-12 kg. Ovakva vrste šipke ne podnosi ogromne količine tereta pa budite oprezni sa težinama koje stavljate na ovu vrstu šipke. Promjer šipke je 25,4 mm i mogu se stavljati ploče sa pomenutim promjerom i većeg promjera.

standardna-sipka-528

 

EZ šipka

EZ šipka je omiljena šipka bodybuildera kada vježbaju biceps.
Postoje dvije vrste EZ šipke a to su : standardna EZ šipka I olimpijska EZ šipka. Standardna EZ šipka je teška 4.5 kilograma dok je olimpijska dosta teža odprilike oko 11 kilograma.
Ova šipka je korisna za sve vježbe koje stavljaju pretjerani pritisak na ručni zglob ili laktove. Cijena olimpijske EZ šipke je oko 40 eura .

standardna-olimpijska-ez-sipka-450