Iako bi se u svakom obroku trebali naći proteini, posebno ih je važno unositi nakon treninga. Tada je tijelo najviše osjetljivo i potrebna mu je regeneracija i obnova tkiva.

Prvih 45 minuta nakon treninga je najbolje vrijeme za nadomještanje izgubljene energije. Za to je idealan tekući obrok koji sadrži ugljikohidrate s visokim glikemijskim indeksom i visokokvalitetne proteine u omjeru 1:4. Za kompletnu obnovu glikogena i prijenos aminokiselina (proteina) do mišićnih ćelija, važna je i manja količina šećera. Ova „suradnja“ proteina i ugljikohidrata nakon treninga ima povoljan učinak na razvoj hormona rasta.

Proteinski napitak koji sadrži kvalitetne bjelančevine i vlakna, usporava probavni proces i ne uzrokuje nagli rast i pad šećera u krvi.

Proteinski napitak

Sastojci:

150 g posnog sira
40 g šumskog voća (svježeg ili smrznutog)
10 g lanenih sjemenki
50 g banane
2 dl gazirane mineralne vode

Priprema:

Sve sastojke izradite u blenderu. Energetska vrijednost ovog napitka je 260 kcal.

Posni sir

Posni sir je vrijedna hrana u svakodnevnoj prehrani koja je lako probavljiva i ima visoku biološku vrijednost. Sadrži mnogo proteina koji zamjenjuju proteine iz mesa i jaja.

Proteini svježeg sira sadrže mnogo aminokiselina, posebice metionina koji je odgovoran za metabolizam ili probavu masti, te štiti i podržava funkciju jetre. Svježi sir obiluje vitaminima B skupine i kalcijem.

Lanene sjemenke

Lanene sjemenke potiču redovitu probavu i opskrbljuje tijelo s važnim hranjivim tvarima. Bogati su izvor omega-3 masnih kiselina koje su dobre za srce, imunološki sistem i pomažu kod upalnih stanja.

Banane

Banane su odličan izvor kalija i reguliraju krvni tlak. Najbolje su voće nakon treninga jer imaju veći glikemijski indeks. Sadrže saharozu, fruktozu, glukozu i vlakna. Osiguravaju energiju prije i poslije treninga.

Izvor: kiwi.hr