Ukoliko pitate pripadnice ljepšeg spola koji im je najseksi dio kod isklesanog muškarca , večini će biti isti odgovor : ” to je ono V na dnu stomaka , ne znam kako se zove ali je jakooo sexy”. Abdomenalno V je mišićna grupa koja direktno zavisi od vašeg genetskog potencijala. Ukoliko nemate genetske predispozicije nemojte očajavati , uz dobar trening program , izvođenje napornih trening programa i low bodyfat možete pobjediti svoju genetiku. Preporučene vježbe ukoliko želite da imate izražen V na donjem dijelu vašeg tijela možete pročitati u nastavu ovog članka.

Podizanje nogu na vratilu !

Sigurno jedna od najboljih vježbi za vaše donje trbušne mišiće, a pored toga će i povećati snagu vašeg hvata!
Dignite noge pod uglom od 90stepeni (Tijelo neka vam je u obliku slova L). Zadržite ovaj položaj sekundu i nakon toga lagano se vratite u početni položaj.
Izbjegavajte trzanje , ljuljanje jer svaka nepravilna forma može dovesti do bola ili čak do povrede.
Radite ove vježbu 3-4 serije po 15-20 ponavljanja.

Rectus abdominis (Obrnuti trbušnjaci)

Sljedeća vježba koja se preporučuje da imate istaknuto abdomenalno V je obrnuti trbušnjaci. Lezite na leđa, a donji dio nogu i pete stavite na klupu. Ruke ispružite ravno uz bokove. Držite kičmu u neutralnom položaju i kontraktujte abdominalnu zonu. Bez korištenja ruku kao poluge, pomjerite butine malo prema grudima i podignite kukove 3 do 5 cm od poda. Tokom cijelog ovog laganog pokreta koljena treba da budu usmjerena prema plafonu. Vratite se u početni položaj pa ponovite vježbu. S obzirom da je raspon pokreta veoma mali, noge ne pokrećite brzo! Vježbu izvesti u 3-4 serije od 10 do 15 ponavljanja.

Podizanje koljena na kosoj klupi

Primarno ova vježba pogađa mišiće rectus abdominis i to njegov donji dio . Sekundarno u izvođenju ove vježbe sudjeluju i kosi trbušni mišići.

Vježbu raditi u 3 serije po 12 ponavljanja!

 

podizanje-nogu-na-kosoj-klupi-za-trbuh

Ruski “twist” trbušnjaci

Sjednite na pod sa savijenim koljenima pod uglom od 90 stepeni, trup neka vam bude malo nagnut na nazad, formirajući ugao od 45 stepeni. Vježbu radite u 3 serije i 10-15 ponavljanja.