Radi se o vrlo jednostavnom planu. Prvo što treba da uradite jeste da se zagrijete nekih 3-5 minuta. Za zagrijavanje možete koristiti brzinu od 4.8 do 5.6 km/h sa 0% nagiba, što je u miljama brzina između 3-3.5 mph.

Evo zašto je varijanta ovog jednostavnog intervalnog treninga jako korisna.

Sagorjevate 100 kalorija svakih 10 minuta. (Imajte na umu da se broj sagorenih kalorija odnosi na ženu prosječne kilaže od 68 kilograma. Osobe koje su teže će sagorjevati više kalorija, dok će lakše osobe sagorjevati manje kalorija). Svaki put kada odradite kompletnu seriju intervala koju ćemo navesti sagorjet ćete 100 kalorija. Ukoliko nemate vremena ili niste u formi da odradite kompletan trening od 50 minuta, počnite tako što ćete raditi barem jednu ili dvije serije navedenih intervala. Sagorjet ćete po 100 kalorija sa svakom odrađenom serijom – nije loše ha ?

Intervalni trening pojačava efekat sagorjevanja sala

U toku ovog treninga kombinovat ćete hodanje i trčanje, a brzina trčanja će ići sve do 11.30 km/h. Ovakav princip treninga će vam pomoći da sagorite više kalorija tokom vašeg treninga, te da ih nastavite sagorjevati i nakon što je vaš trening završen, što je upravo glavna karakteristika HIIT treninga.

Korištenje nagiba

Ukoliko ste jedna od onih osoba koja ne mijenja nagib prilikom trčanja na traci, onda propuštate zaista jednu od njenih najboljih funkcija. Podešavanje određenog nagiba prilikom trčanja na traci će ubrzati vaš puls i dati vam novi aerobni izazov, a ujedno će vam pomoći i da sagorite više kalorija u kraćem vremenskom periodu.

Kombinacija hodanje-trčanje je izuzetno efikasna

Nije potrebno da budete neki poseban trkač kako biste slijedili ovaj program. Ovaj program ima dovoljno varijacija između hodanja i trčanja tako da ga mogu koristit osobe različite fizičke spreme. Koristite ga opšti vodič, a vi uvijek možete povećati ili smanjiti intenzitet tako da odgovara vašim ciljevima i trenutnom nivou fizičke spreme.

Isprobajte i ostavite nam komentar o tome kakav ste efekat postigli.

Program:

Brzina – 6.40 km/h, 9.7 km/h, 11.30 km/h, 4.80 km/h (u miljama: 4mph, 6mph, 7mph, 3mph)

Nagib – 5%, 2%, 2%, 10%

Trajanje – 5min, 3min, 1min, 1min

Jedan krug ukupno traje 10 minuta od toga trčite prvo 5 minuta na brzini od 6.40 km/h (4 mph) sa nagibom 5%, zatim povećavate brzinu na 9.7 km/h (6 mph) i trčite 3 minute sa nagibom od 2%, onda povećavate brzinu na 11.30 km/h (7 mph) i trčite 1 minutu sa nagibom od 2%, a posljednju minutu trčite brzinom 4.80 km/h (3 mph) sa nagibom od 10 %.

Krugove ponovite 5 puta.

// workout.ba