Obrok poslije treninga (PWM– Post Workout Meal) je najznačajniji obrok u danu za jednog bodybuilder-a. Nakon treninga naši mišići su potrošili glikogenske zalihe koje su ujedno i gorivo naših mišića, te ukoliko ne obnovimo te zalihe naši mišići će početi “trošiti” sami sebe.
Dvije stvari je potrebno da uzimamo nakon završetka treninga da bi naš trening bio što efikasniji  a to su : proteini i ugljikohidrati.

Nakon treninga mišići su kao spužva, samo upijaju hranjive tvari pa upravo iz tog razloga idealno vrijeme za PMW je između 30-90 minuta nakon treninga.

Prvi naš obrok poslije treninga treba već biti spreman u teretani a to je Whey + dekstroza. Whey + dekstroza je idealna kombinacija za prvi obrok poslije treniga. Whey protein je protein koji se najbrže probavlja u našem organizmu te je upravo zbog toga veoma bitan za PWM. Drugi obrok poslije treninga bi trebao biti 60-90 minuta nakon završetka treninga. Nakon što naše tijelo primi sve beneficije od kombinacije whey + dekstroza, uzimamo normalni obrok koji treba da sadrži što veće količine proteina i ugljikohidrata. Meso sa rižom (po mogućnosti bijela riža), slatkim krompirom i povrćem(brokula, karfiol, mahune, mrkva itd.) su samo neki od primjera jela koje treba konzumirati 60-90 minuta nakon treninga.

Alternativa za Whey + dekstrozu

Ukoliko niste u mogućnosti da konzumirate Whey + dekstrozu nakon treninga, alternativa za tu kombinaciju bi bila 10 bjelanca i oko 100 grama grožđica.

Top 5 obroka poslije treninga

Whey + dekstroza

Whey + dekstroza je idealna kombinacija za prvi PWM.

Piletina i povrće

Piletina je odličan izvor proteina, tako u 100g piletine ima oko 35 g proteina što je vise nego dovoljno za obrok poslije treninga. Zajedno sa piletinom možete jesti i neko povrće radi ukusa i dodatnih hranjivih tvari.

Losos, špinat i krompir

Losos je bogat proteinima i omega 3 masnim kiselinama, špinat ima puno vitamin i minerala, krompir ima ugljikohidrate koji sporo sagorijevaju.

Tunjevina, smeđa riža i povrće

Tunjevina iz konzerve ima 42 grama proteina I manje od 200 kalorija. Dodajte smeđu rižu i povrće kao dodatni izvor vlakana i ugljikohidrata.

Suho voće i orasi

Suho voće i orasi su opcija ukoliko nemate vremena za pripremu gore navedenih jela. Orasi će vam obezbijediti dovoljnu količinu proteina dok suho voće će vam obezbijediti dosta jednostavnih ugljikohidrata.

// workout.ba