S obzirom da su čupavci omiljena poslastica jednog od naših administratora onda je bio red da objavimo i recept za njihovo pravljenje. Recept je napisao hrvatski bodybuilder Damir Božir, a mi konačno možemo uživati u proteinskim čupavcima bez grižnje savjesti.

Sastojci:

350g bjelanjaka
30g whey proteina (okus čokolada ili vanilija)
10g kakaa (samo ako je čokoladna verzija)
3 integralna prepečenca
0,5 dcl mlijeka
0,5 dcl vruće vode u kojoj se otopi 50–60 tabletica natrena

Glazure:

Čokoladna:
Nešto manje od 1dcl vrele vode u kojoj se otopi 10-ak ili po ukusu tabletica natrena i doda 10g kakaa.

Vanilija:
150g posnog sira promiješati sa 10-ak izmrvljenih tabletica natrena i 20-ak grama wheya od vanilije.

Postupak:

U manju posudicu uliti mlijeko, vodu, nakidane prepečence, whey i, ukoliko je čokoladna verzija, kakao. Sve dobro izmiksati štapnim mikserom.

U veću posudu izmiksati bjelanjke u čvrsti snijeg. Zatim istresti kuhačom prvu smjesu (bit će poprilično gusta) u bjelanjke i lagano umiješati. Jako je bitno da bjelanjci ne splasnu!!!!! Istresti smjesu lagano u kalup za torte (26 ili manje cm) obložen papirom za pečenje i staviti u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva na 20-ak min. Izvaditi, čekati da se ohladi, premazati glazurom na tanko, posipati kokosom i narezati na kocke ili po želji.

Uživajte! 😀