Proso je žitarica koja je bogata mnogim hranjivim tvarima, vitaminima B skupine, vlaknima i mineralima od kojih su neki željezo, magnezij, fosfor i kalij. Sadrži 15% bjelančevina i ima blagotvorni učinak na probavu, te regulira crijevnu floru. Također štiti srce, smanjuje holesterol i čisti organizam.

Od prosa se može napraviti prilog uz glavno jelo, varivo i prosena kaša. Prosena kaša je odličan izbor za doručak, a uz dodatak voća i začina će biti još ukusnija.

Sastojci za 1 osobu:

  •    250 ml vode
  •    1 jabuka
  •    3 kašike prosa
  •    malo soli
  •    smeđi šećer
  •    cimet
  •    mlijeko (po potrebi)

Priprema:

  1. U vodu stavite jabuku narezanu na kockice i pustite da zavri
  1. Dodajte proso, sol i šećer, pa kuhajte oko 10 minuta
  1. Ako je potrebno, na kraju dodajte malo mlijeka
  1. Umiješajte cimet i po želji dodajte bademe i voće

Izvor: kiwi.hr