Ukoliko ste ljubitelj kuhanja, a ipak pri tome pazite šta unosite u svoj organizam, onda je ovaj recept idealan za vas. Recept piletine sa tajlandskim začinima vam omogućava da unesete svoju dozu proteina na nešto drugačiji način.

Sastojci:

  1. 4 lista kaffir limete (ili metvice)
  2. korijen đumbira (5 cm, oguljen i nasjeckan)
  3. 300 ml kipuće pileće supe
  4. 4 komada pilećih prsa, svaki od 160 g
  5. 4 kašičice ulja od kikirikija
  6. 5 kašika kokosova mlijeka
  7. 1 kašika ribljeg umaka
  8. 2 crvene chilli paprike, bez sjemenki i sitno nasjeckane
  9. 225 g tajlandske riže s jasminom
  10. 1 kašika soka od limete
  11. 3 kašike svježe nasjeckanog korijandra
  12. sol i svježe mljeveni crni biber

Za ukrašavanje:

  1. kriške limete
  2. svježe nasjeckani korijandar

Priprema:

  1. Lagano natrgajte listove kaffir limete (ili metvice) i stavite ih u zdjelu s nasjeckanim đumbirom. Prelijte pilećom supom, pokrijte i pustite da se namoči 30 minuta.
  2. U međuvremenu, narežite pileća prsa na dva dijela. Zagrijte ulje u većoj tavi ili vatrostalnoj zdjeli i propržite piletinu 2-3 minute sa svake strane.
  3. Procijedite supu u tavu. Napola pokrijte i lagano kuhajte 10 minuta.
  4. Umiješajte kokosovo mlijeko, riblji umak i nasjeckane chillije. Lagano kuhajte nepokriveno 5-6 minuta, dok piletina ne omekša a umak zgusne.
  5. U međuvremenu, skuhajte rižu u kipućoj slanoj vodi prema uputama na pakiranju. Kuhanu rižu dobro ocijedite.
  6. Umiješajte sok od limete i nasjeckani korijandar u umak. Začinite solju i biberom. Poslužite piletinu i umak na podlozi od kuhane riže. Ukrasite kriškama limete, svježe nasjeckanim korijandrom i poslužite.

Savjet kuhara

Ako imate problema u pronalasku svježih kaffir listova limete (ili metvice), upotrijebite suhe. Prodaju se u supermarketima. Ako koristite suhe, lagano ih izmrvite i slijedite upute recepta.

Izvor: Večernje novine