Ako nikada niste pročitali knjigu Normana Cousinsa „Anatomy of an Illness“ (Anatomija bolesti) u kojoj je opisao svoje iskustvo samoiscjeljivanja, preporučujem vam da to učinite.

Nakon što su mu dijagnosticirali neizlječivu bolest, u bolničku je sobu donio video i neprestano gledao stare klasične komedije, smijući se bez prestanka. Otkrio je da smijehom uvijek može ublažiti prilično jake bolove koje je osjećao. Ta ga je metoda, uz nekoliko novih oblika terapije, dovela do izlječenja. Nakon izlaska iz bolnice, napustio je novinarsku karijeru u kojoj je bio jako uspješan i na uvaženom medicinskom fakultetu predavao o moći uma i emocija u iscjeljivanju bolesti.

Na svojim seminarima, gotovo uvijek napravim mali eksperiment na temu ljekovitosti smijeha. Nakon što neko vrijeme govorim o stresu, publici ispričam nekoliko podužih pričica za koje ovdje nemam dovoljno mjesta.

Jako su smiješne i publika se uvijek od srca nasmije. Tada ih upitam:

„Jeste li sada opušteniji nego prije?“ Uvijek se podignu gotovo sve ruke u publici.

Zašto? Zato što smijeh uvelike ublažava stres.

Smijeh je, nakon ljubavi, najmoćnija emocija koju možemo izraziti.

Govori se da je smijeh poput unutrašnjeg džoginga – podstiče disajni sistem na rad, donosi svježi kiseonik u organizam, opušta napete mišiće i u mozgu otpušta hemijske tvari koje stvaraju osjećaj ugode.

Ne može se smijati i biti ljuti; ne možete se smijati i biti napeti; ne možete se smijati i biti pod stresom. Smijeh ima malo kalorija, ne sadrži kofein, sol, konzervanse ili aditive. Sto procentno je prirodan i univerzalne veličine.

Smijeh je istinski Božiji dar čovječanstvu. Smijeh dijele i davatelj i primatelj. Posve je besplatan i na njega ne plaćate porez. Kad bismo uspjeli pronaći način da se odmah ujutro nasmijemo, time bismo mogli odrediti raspoloženje tokom čitavog dana.

Izvor: knjiga Zig Ziglara „More than Good“
Za Akos.ba pripremio: Nedim Botić