Želite li izgubiti suvišne kilograme ili samo održati kondiciju, štrik je izvrstan način da odradite kardio trening, a pritom vam nisu potrebni ni skupa oprema ni mnogo prostora. Svi se sjećamo Rockyja koji treninge odrađuje preskakanjem štrika.

Ovom aktivnošću aktivirate rad nogu, stražnjice, ramena, zglobova, podlaktica i listova. Preskakanjem štrika sami možete odrediti intenzitet treninga – od srednjeg do visokog intenziteta, a dodatne dobrobiti ovoga treninga su i:

– poboljšanje ravnoteže, spretnosti i koordinacije,

– sagorijevanje kalorija, i

– povećava kondiciju, kardio razinu, izdržljivost i mišićnu snagu.

Pogreške na koje trebate paziti kad počnete preskakati štrik su one da se štrik vrti iz zglobova, a ne iz laktova, tijelo vam ne smije biti prezgrčeno, te ne smijete previsoko skakati i “tvrdo” doskakivati na pod. Upravo sve to izazvat će brzo umaranje, a često i odustajanje od ove izvrsne kardio aktivnosti. Također, koljena vam tijekom skakanja moraju biti lagano savijena.

Za početnike se preporučuje početi s 5-minutnim preskakanjem štrika. Kad dođete do nivoa da bez stajanja preskačete štrik 10 minuta, znajte da ste u dobroj formi. I – izračunali su – 10 minuta preskakanja štrika (120 skokova u minuti) troši jednako kalorija kao 30 minuta trčanja!
Postoji više načina preskakanja štrika, a osnovni su:

– jednonožno – štrik preskačete podizanjem jedne, a spuštanjem druge noge na tlo,

– sunožno – štrik preskačete istovremenim podizanjem i spuštanjem oba stopala na pod,

– trčeće – preskačete štrik kroz lagano joggiranje. Time povećavate intenzitet vježbanja,

– uz podizanje koljena – preskačući štrik podižete koljena te na taj način pojačavate intenzitet vježbanja, i

– bočno – skakanje i doskakivanja s lijeve na desnu stranu.

Ukoliko se odlučite na kupovinu štrika, imajte na umu da postoje štrikovi od različitih materijala i težina. Teži štrikovi opterećenje usmjeravaju na gornji dio tijela, ali pritom težina ne smije biti u ručkama jer se time težište prebacuje na zglobove šake, laktove i ramena.

Dužinu štrika određujete prema vlastitoj visini: kad s obje noge stanete na štrik, ručke vam moraju biti u ravnini struka. Što je štrik kraći, to ga brže morate vrtjeti pa i brže morate preskakati čime se povećava intenzitet vježbanja.

Izvor: fightsite.hr