Disanje je jedan od najvažnijih mehanizama ljudskog tijela. Udišemo kisik, koji je neophodan za održavanje organizma na životu, oko 20 hiljada puta dnevno udahnemo, a izdišemo ugljični dioksid. Pretpostavljamo da vam nismo rekli ništa novo!

Većina nas uzima disanje zdravo za gotovo. Uopće ne razmišljamo o njemu. I ništa ne poduzimamo u vezi njega. I zato obolijevamo!

Dr. Karl Lewit je govorio “Ako ne kontroliraš disanje, ne kontroliraš pokret”, “Ako disanje nije normalizirano, neće biti ni pokret”. Naravno, bio je u pravu, a svi vi koji ne znate ko je on bio može vas biti sram i za kaznu (ili nagradu) odradite 10 sklekova. Muških. Nakon toga googlajte.

Disanje je povezano s posturom, stabilnošću i pokretom. Iznenađujuća većina ljudi, sportaša ima suboptimalni obrazac disanja. Zbog toga i imaju problema s pravilnim držanjem, stabilnošću, balansom i lošom performansom. Bez optimalnog disanja neće biti ni optimalne performanse.

Naravno da ne možemo stalno paziti na disanje, no možemo uvesti nekoliko vježbi disanja koje će osigurati dovoljnu dnevnu količinu kisika i potaknuti naš organizam da inkorporira pravilan ritam disanja u svoj sistem pod normalno. Koje su to vježbe saznat ćete za koju sekundu.

Naše tijelo je sasvim sposobno izliječiti samo sebe automatski. Najbitniji element koji tijelo treba kako bi funkcioniralo kako treba je – kisik. Nažalost, većini ljudi koji žive u savremenim društvima nedostaje kisik. Kontrolirano disanje pomoći će vam u stresnim situacijama kakve god prirode one bile. To može biti ispit, utakmica, vjenčanje, odlazak kod buduće punice ili obaranje rekorda u Dead Liftu. Ne govorimo o običnom disanju već o metodi koja će vam pomoći da izvučete maksimalno. Poznato je da razne škole joge koriste određene vrste disanja koje su usvojile čak i neke vojne postrojbe, ali i sportaši.

Možemo ga nazvati borbeno ili taktičko disanje, a namjera nam je da umirite tijelo i um. Cilj je disati samo dijafragmom. Dijafragma je udisajni mišić. Osamdeset posto posla oko udisaja je na njoj. Smještena je ispod rebara, a dijeli prsni koš od abdomena. Raširena je u solarnom pleksusu poput padobrana koji se prilikom udisaja giba prema dolje, kreira pritisak u trbušnoj šupljini što uvlači zrak u pluća. Prilikom normalnog disanja, trbuh i rebra se šire.

Ostatak od 20 posto obavlja pomoćna respiratorna muskulatura koja se nalazi u prsima. A kada disanje preuzmu pomoćni mišići i mišići koji u njemu uopće ne bi trebali sudjelovati, ramena se podižu prilikom udisaja. Također na ovaj način šaljete mozgu informacije da ste u stanju stresa ili u životnoj opasnosti. Još jedan od razloga da vam ovo bude svakodnevna praksa.

Ovaj način disanja pomoći će da ublažite negativne utjecaje stresa te da u stresnim situacijama budete pribrani. Ovo možete koristiti i u svrhu “meditacije” da usporite vlastite razgovore između dva uha. Pročitaj, zapamti i primjeni.

KAKO DISATI

Lezite na leđa, a stopala stavite na pod tako da se noge opuste, ali i donji dio leđa. Noge možete staviti na klupicu ili loptu. Kasnije pokušajte ovo vježbati sjedeći pa stojeći. Budite što opušteniji, a ako će vam biti lakše ruke možete položiti na trbuh ili uz tijelo.

Usta zatvorite, zubi su spojeni, a jezik postavite na nepce tamo gdje zubi ulaze u zubno meso. Na ovaj način stimulirate RAS (reticular activating system) koji pomaže vašem mozgu da se opusti. Zamislite da između pupka i stidne kosti imate balon koji želite napuhati. Ne želite podizati prsni koš nego cijeli srednji dio tijela. Taj balon se treba širiti koncentrično u svim smjerovima. Bit će dosta zahtjevno osjetiti to u početku, ali potrebna je praksa da bi ovo postalo automatsko. Disanje je automatski proces, no ipak možemo utjecati na njega.

Nakon što ste uspjeli osjetiti i napuhati cijeli abdomen bez da upotrebljavate pomoćne respiratore vrijeme je za drugi zadatak. Udah i izdah neka traju 4 sekunde, a pauza između neka traje 2 sekunde. Ako je to problem probajte naći vlastiti ritam dok ne uspijete na ovaj način.

Za fightsite.hr piše Maja Čavka.