Intenzivan trening mišićna leđa i povreda duge glave troglavog mišića nadlakta.

Iako ne spada u grupu najangažovanijih mišića tokom treninga leđa , duga glava troglavog mišića nadlakta često se povređuje prilikom pokreta zadnjeg povlačenja ili tokom zgibova sa dodatnim opterećenjem.
Široki mišić je snažan, lepezasti mišić koji se pripaja na nadlaktici i grudnom košu i čija je distanlna tetiva snaćno pričvršćena za ramenu kosti. To je glavni mišić za pokrete penjanja.

Duga glava troglavog mišića nadlakta, s druge strane , male je mišićne mase, sa glavnom funkcijom opružanja podlaktice i privlačenja nadlaktice prema trupu. U tom smislu , funkcija potpomaže djelovanje širokog leđnog mišića.

Prekid duge glave troglavog mišića nadlakta javlja se pri pojavi zamora, najčešće nakon nepravilnog zagrijavanja.

Nakon brze relaksacije širokog leđnog mišića nadlakta , tokom zgibova sa dodatnim opterećenjem, naprezanje se naglo prenosi na dugu glavu troglavog mišića nadlakta. Prekid tetive može biti djelimičan , često na mjestu pripoja za lopaticu. (kompletna ruptura se javlja jako rijetko)

Za razliku od onesposobljavajućih povreda ramena, koje onemogućavaju dalje učestovavanje u treningu gornjeg dijela tijela, prekid duge glave troglavog mišića nadlakta u manjoj mjeri ometa dalje vježbanje. Bez obzira na povredu , sve dok se koriste manja opterećenja, moguće je izvoditi vježbe za leđa, kao što su veslanje u sjedećem položaju ili veslanje T-šipkom, kao i vježbe troglavog mišića nadlakta , kao što je opružanje podlaktice sa visokim kablocima i laktoima uz tijelo.

U svakom slučaju preporučuje se period mirovanja prije nego što započnete trening gornjeg dijela tijela.

 

Istezanje troglavog mišića nadlakta 

Zauzmite sjedeći ili stojeći položaj sa ispravljenim leđaima i uspravno podignutom jednom nadlakticom iza glave. Savijte ruku u laktu i dodirnite šakom vrh leđa. Šakom druge ruke prihvatite lakat i lagano ga pomjerajte naniže iza glave. Pokret iteže veliki obli mišić, dugu glavu troglavog mišića nadlakta i u manjoj mjeri široki mišić leša.

Untitled

Anatomija treninga snage
//workout.ba