Veliki grudni mišić polazi sa prednje strane rebara grudnog koša i završava se na gornjem okrajku ramene kosti. Riječ je o snažnom mišiću čija je glavna funkcija privođenje nadlaktica ispred grudnog koša (tkz. Mišić zagrljaja).

Za razliku od većine sportova u kojima su povrede velikog grudnog mišića rijetke, dizanje tegova , posebno potisak sa klupe . može dovesti do manjih prekida ili parcijalne rupture njegove tetive.

Ova jedistvena povreda javlja se kod utreniranih sportista koji su izloženi djelovanju dinamičke sile prije nego što se tetiva adaptira. Ponekad je povreda povezana i sa niskokalorijskom ishranom radi poboljšanja definicije muskulature. (ovakva ishrana pokazuje tendenciju da slabi mišiće , tetive i zglobove).

Povreda koja se uvijek javlja tokom intenzivnog potiska sa klupe , uglavnom pogađa samo tetivu klavikularnog snopa velikog grudnog mišića.Prekinuta tetiva je veoma bolna i sportista može da izgubi svijest. Otok i hematon se često javljaju na prednjoj strani nadlaktice , a skraćenje klavikularnog snopa dovodi do pojave praznine sa unutrašnje strane prednjeg segmenta deltastog mišića.

Ponekad se dešava da se nastala povreda ne otkrije . Ovaj propust je , nažalost , prilično česta pojava, mada je djelimično opravdan , jer je tokom pregleda ugroženi segment sposoban da izvodi sve pokrete koji odgovaraju funkcijama velikog grudnog mišića. U tom slučaju , riječ je o jednostavnom prekidu mišićnih vlakana , a ne o težoj povredi sa otkidanjem tetive od mjesta pripoja. Bez obzira na prekid klavikularnog snopa , predučenje nadlaktice koje predstavlja element funkcije mišića , kompenzovano je djelovanje prednjeg segmenta deltastog mišića. Pokret odvođenja izvodi se djelovanjem stemalnog i abdominalnog snopa velikog grudnog mišića.

U slučaju da je perkinuta tetiva klavikularnog snopa, neophodno je je hiruškim putem , u što kraćem vremenu , vratiti na mjesto pripoja. U slučaju da se ovo ne dogodi u kratkom roku, javlja se skraćivanje i fibroza mišićnih vlakana , što onemogućava operativni zahvat.

Iako je moguće izvođenje pokreta nadlaktice u svim ravnima bez gornjeg snopa velikog grudnog mišića, nemoguće je obnoviti stepen snage prije povrede , što predstavlja ozbiljnu smetnju u nastavku intenzivnog treninga sa tegovima.

 anatomija treninga snage
//workout.ba