Posni sir sa razlogom nosi nadimak ”maneken među sirevima”. Koriste ga svi oni koji žele da se zdravo hrane, najčešće bodybuilderi i svi oni koji žele da dijetom smršaju. Često smo u situaciji da navečer osjetimo potrebu da nešto jedemo ili grickamo, a ne želimo da unosimo visokokaloričnu hranu kao što su grickalice, slatkiši i sl. Posni sir je idealna zamjena za spomenute grickalice, jer njegova niskokaloričnost dozvoljava da se koristi i u većim količinama na dnevnoj bazi, bez straha da ćete unijeti višak kalorija u vaš organizam. Ovo je nutritivna vrijednost posnog sira na prosječnom pakovanju od 250 gr:

  • 90 kalorija
  • 3 grama masti
  • 1 gram zasićenih masnoća
  • 20 miligrama holesterola
  • 760 miligrama natrija
  • 260 miligrama kalija
  • 17 grama ugljikohidrata
  • 6 grama šećera
  • 28 grama proteina

 

Kad smo se upoznali s nutritivnom vrijednošću posnog sira, uveliko nam je jasnije zašto on nalazi mjesta kod svih onih koji žele da dobiju čistu mišićnu masu bez unošenja visokokalorične hrane. Posni sir je idealan kao bilo koji obrok u toku dana, jer se može koristiti u raznim kombinacijama za vaš dnevni jelovnik. Izbalansiran omjer kalcija, fosfora, magnezija, kalija I proteina povoljno djeluje na rast i razvoj organizma, posebno mišića, i uveliko zadovoljava cjelokupne potrebe vašeg organizma. Dodatna vrijednost posnog sira leži u tome što sadrži probiotičke bakterije koje pozitivno djeluju na probavni sistem u organizmu, a probiotičke bakterije (bifidobacterium longum BB536) također pozitivno djeluju na cjelukopno zdravlje: poboljšava, pomažu u borbi protiv patogenih bakterija, stimulišu smanjenje holesterola i uveliko usporava nastanak i rast ćelija raka u debelom crijevu. Ova vrsta sira je jedan od mliječnih proizvoda s najmanjim udjelom masti i visokim udjelom proteina.

Obzirom da sadrži sporoopuštajuće proteine i vrlo malo ugljikohidrata, idealno ga je konzumirati u večernjim satima jer će organizam tokom sna imati dovoljno vremena da razgradi proteine i ‘’smjesti’’ ih tamo gdje im je mjesto.

sir

U nastavku članka vam donosimo nekoliko recepata uz koje na jednostavan način možete pripremiti jelo koje uključuje posni sir:

Šejk:

 1.

250 grama posnog sira
80 grama kikiriki maslaca (oko 2 supene kašike)
350 ml vode
1 banana

2.

500gr posnog sira
2dl vode
2 banane
2 narandže
1 neko voće još po želji

 

Pljeskavice sa  posnim sirom:

200g pilećih prsa isjeckanih na komadiće ubacite u blender, dodajte 1 jaje, malo mrvica hljeba, sve to dobro izmiješajte napravite pljeskavicu ispecite je na maslinovom ulju i poslužite sa posnim sirom.

Palačinci od posnog sira:

280 g svježeg posnog sira
2 jaja ( ili 4 bjelanjka)
100 g crnog ( ili integralnog) brašna
malo mlijeka
prstohvat soli

Doda se par kašika mlijeka, toliko da smjesa bude dovoljno tekuća da se može izliti na tavu.