Sastojci:

  • pileća prsa(file),
  • šampinjoni,
  • crveni-bijeli luk,
  • malo brašna,
  • povrtna juha,
  • vrhnje za kuhanje,
  • senf,
  • maslac,
  • začini.

Pileća prsa(file) isječemo na kockice,ili po želji.Gljive isječemo na listiće,a luk na sitne kockice.

U lonac iznad vatre stavimo malo maslinovog ulja,i na ulje stavimo crveni i bijeli luk. Luk malo posolimo,i odmah zatim čim počne da pusta miris dodajemo piletinu. Sastojke pržimo na srednjoj vatri, povremeno miješajući. Nakon 7-8 min prženje dodajemo šampinjone sječene na listiće. Sastojke dinstamo na manjoj vatri.

U jednoj manjoj posudi stavimo kašiku maslaca, pričekamo da se rastopi i na rastopljeni maslac dodamo kašiku brašna i mješamo pjenjačom da ne ostanu grudvice.I prije nego sto je brašno počelo dobijati boju ,ulijevamo juhu koju smo predhodno skuhali uz stalno miješanje pjenjačom. Zatim dodamo vrhnje za kuhanje,i dalje miješamo i pričekamo da zavri. Nakon nekoliko minuta,kada umak provri,ugasimo vatru,a u umak umiješamo kašiku senfa. Dobijeni umak prelijemo preko piletine i gljiva. Izmiješamo sastojke,i kada dobijemo ujednačenu boju-jelo možemo poslužiti.

Uz ovo jelo još kao prilog možemo servirati rižu ili kuhani krompir.

 

Prijatno i ovaj put vam želi Misnela Nela Rozajac…