Pijete šoljicu ili nekoliko šoljica kafe dnevno? Da li je kafa dobra ili loša po vaše zdravlje? Do danas, o tome postoje različita mišljenja. Neka istraživanja ukazuju na to da kafa može poboljšati vaše zdravlje i smanjiti rizik od prerane smrti, dok druga istraživanja upućuju na to da kafa (kofein) može imati negativne efekte na vaše zdravlje i može uzrokovati srčane bolesti tako što negativno utiče na krvni pritisak, puls i holesterol.

Novo istraživanje i najveće o ovoj temi do sada, pokazuje da kafa ne samo da neće naštetiti vašem zdravlju nego će i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

U novom istraživanju, istražitelji iz Nacionalnog instituta za zdravlje su pratili blizu pola miliona zdravih ljudi u starosnoj dobi između 50 i 71 godine. Tokom ovog perioda umrlo je 13% učesnika.

Osobe koje su pile kafu imale su manje šansi da umru od srčanih bolesti nego osobe koje nisu pile kafu u periodu u kojem je istraživanje provedeno. Osim toga pokazalo se da što su pili veće količine kafe to je bio niži rizik smrti. Drugim riječima, osobe koje su pile 6 ili više šolja kafe dnevno imali su 10-15 % manje šansi da umru u odnosu na osobe koje su pile samo jednu šolju kafe ili osobe koje nisu uopšte konzumirale kafu. Rizik od smrti se smanjio čak i u slučaju bolesti kao što su diabetes, bolesti pluća, upala pluća, napadi i druge infekcije, a ne samo u slučaju srčanih bolesti.

Bilo je zabrinutosti da kafa može povećati rizik od smrti, a ovo daje određenu sigurnost protiv te brige” kaže Ph.D. Neal D. Freedman, glavni autor studije i istražitelj u odjelu epidemiologije karcinoma i genetike na Nacionalno institutu za karcinom u Rockville-u, Maryland.

“Čak i kada su istraživači uzeli u obzir širi spektar faktora, kao što su dijeta, vježbanje, konzumacija alkohola, pušenje, tjelesna masa i bračni status, i dalje je moguće da se ljudi koji piju kafu razlikuju od ostatka populacije. Na nepoznat način to ih čini manje osjetljivim na bolest i preranu smrt” – kaže Ph.D. Susan Fisher, predsjednik zajednice i preventivne medicine na Rochester medicinskom univerzitetu u Rochesteru, New York.

“Možda se ne radi konkretno o kafi, ” Fisher dalje objašnjava. “Moglo bi se raditi o nekoj karakteristici osobe koja pije kafu.”

“Ipak, razumno je da kafa poboljšava zdravlje. Kafa sadrži oko 1000 sastojaka, od kojih su mnogi antioksidansi dobri za zdravlje” – kaže Freedman. “Određeni podaci pokazuju da neki od ovih sastojaka mogu spriječiti otpornost na inzulin i imaju ulogu u vezi diabetesa. ” kaže on.