Šta su suplementi ?

Suplementi su proizvodi namijenjeni za nadopunu prehrane i koji sadrže jedan ili više od sljedećih elemenata: vitamini, minerali, biljne komponente, amino kiseline ili kombinaciju navedenih elemenata. Suplementi se mogu uzimati u vidu kapsule, tablete, sirupi, ili praška.
Upotrebom suplemenata se ne može nadomjestiti adekvatna prehrana u kojoj su prisutne sve namirnice, no upotreba suplemenata je itekako poželjna iz razloga što klasičnom prehranom u organizam nije moguće unijeti sve supstance potrebne sportašu.

Zašto uzimati suplemente ?

Suplementi se uzimaju iz sljedećih razloga:

  • da se zadovolje povećane potrebe za hranjivim tvarima,
  • da se poboljšaju fizičke performanse tijela,
  • da se poveća snaga i izdržljivost,
  • da se skrati vrijeme oporavka nakon napornog treninga,
  • da se olakšaju tegobe zbog napornih treninga,
  • da se poboljša rehidratacija.

Najznačajniji suplementi

Proteini

Proteini su osnovna supstanca za izgradnju mišića.

Postoje dvije vrste proteina:

1. proteini biljnog porijekla,
2. proteini životinjskog porijekla.

Treba naglasiti da su za sve sportiste, a posebno bodybuildere proteini životinjskog porijekla mnogo važniji. U proteine životinjskog porijekla spadaju : whey proteini (protein sirutke), kazein (protein mlijeka) i albumin (protein jajeta).

Weight gaineri

To su visokokalorični preparati koji predstavljaju kombinaciju proteina, šećera, te aminokiselina i kreatina. Preporučuju se uglavnom početnicima koji žele da za što kraće vrijeme dobiju na težini.

Glutamin

Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u organizmu.Vitalno je važan za rast mišića, no primjena mu je vrlo široka u bodybuild-ingu kao i u ostalim sportovima. Koriste ga i osobe koje pate od bolova (starije osobe) i grčeva u mišićima.

Kreatin

Kreatin je sastavni dio našeg tijela i sastoji se od tri aminokiseline: arginin, glycin i methionin. Kreatin povećava volumen mišićnih stanica također služi kao izvor energije koji je potreban za rad mišića.

Vitamini i minerali

Vitamini i minerali su također jako bitni u bodybuilding-u jer bitno utiču na izgradnju kvalitetne mišićne mase i bez premca su što se tiče važnosti za zdravlje.

Omega 3 , BCAA i ZMA su neki od suplemenata koje moramo unositi svakodnevno da bi postigli što bolje i kvalitetnije rezultate.

Omega 3 su esencijalne masti, jer tijelo ne može samo da ih proizvode pa je potrebno da ih unosimo svakodnevno kroz hranu ili dodatke prehrani.

BCAA (breanched Chain Amino Acids ) su aminokiseline koje pomažu organizmu da u toku vježbanja održi ravnotežu testasterona u odnosu na kortizol. Kortizol predstavlja hormon kore nadbubrežne žlijezde, koji sudjeluje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina, ima ulogu pri stresu i upali, te u različitoj mjeri djeluje na brojne sisteme u tijelu čovjeka.

ZMA je dodatak prehrani koji predstavlja kombinaciju cinka, magnezija i vitamina B6 koji potpomaže podizanje nivoa anaboličkih hormona što dovodi do povećanja mišićne mase, tjelesne snage i smanjenja masnog tkiva.