Latinsko ime Juglans regia dolazi od “Jovis glans”= Jupiterov žir te “regia” = kraljevski dvor, što pokazuje koliko je bio cijenjen. Zato nije čudno da su ga nazivali i “kraljevskim orahom”, a poslovica kaže: “U kameno doba, dok je čovjek jeo žireve, bogovi su jeli orahe!”. Kao namirnica u ljudskoj prehrani orah se koristio od samog stvaranja svijeta. Biblija je već u samom svom uvodnom poglavlju orašaste plodove stavila uz žitarice i voće te među idealnu prehranu koju je Bog namijenio čovjeku. Ruski znanstvenik Mičurin naziva orah “voćkom – kombinatom” zbog toga što se kod njega koristi sve: lišće, pupoljci, mladi orasi, ljuska mladih oraha, zreli plodovi i drvo.

Orašasti plodovi su nevjerojatan izvor vrijednih nutrijenata.Orah je podrijetlom iz Azije, gdje i danas na podnožjima Himalaje postoje šume oraha. U Europu su ga prenijeli rimski legionari. Listopadno drvo, razgranate, kuglasto zaobljene krošnje, naraste i do 25 m, sa šiljastim listovima dugim 20-90 cm.
Kora mladih stabala je glatka i tamnosiva, a starenjem stabla postaje uzdužno ispucala i svjetlija.

Cvjetovi su sitni, neugledni, cvate prije listanja, u travnju i svibnju, a plodovi sazrijevaju u listopadu. Plod oraha je okrugla koštunica, omotana vanjskim zelenim, sočnim i trpkim omotačem. Kad orah dozori, mesnati omotač se suši i puca, a plodovi ispadaju iz njega. Unutar drvenaste ljuske nalazi se jezgra ploda tj. sjemenka koja sadrži velike smežurane jestive supke.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g oraha iznosi 654 kcal / 2738 kJ. Od toga ima 65% masti, 15% proteina i 13,7% ugljikohidrata.

Od minerala u orahu ima kalcija (98 mg što čini 13% RDA), željeza (3 mg što čini 21,5% RDA), magnezija (158 mg što čini 42% RDA), fosfora (346 mg što čini 50% RDA), cinka (3 mg što čini 30% RDA), bakra (1,6 mg što čini 160% RDA), mangana (3,4 mg što čini 170% RDA) i selena (5 mcg što čini 10% RDA).

Od vitamina u orahu ima vitamina B kompleksa, tiamina (0,3 mg što čini 27% RDA), riboflavina (0,15 mg što čini 11% RDA), niacina (1,1 mg što čini 7% RDA), folne kiseline (59 mcg što čini 30% RDA), vitamina E (23 mg što čini 190% RDA) i vitamina K (2,7 mcg što čini 4% RDA).

S obzirom da ima visoki udio masti, potrebno je naglasiti da su to u najvećem udjelu polinezasićene masti 72%, a zatim mononezasićene 14%. Od fitonutrijenata ima 72 mg fitosterola i 64 mg beta-sitosterola.

Ljekovitost

Orašasti plodovi su nevjerojatan izvor visokovrijednih nutritivnih sastojaka i neizostavni su dio preporuka nutricionista. Količina od samo 30 g raznolikih plodova dnevno može znatno poboljšati vaše zdravlje.

Orah sadrži znatan udio specifičnih fitonutrijenata, njih se čak 90% nalazi u tankoj ovojnici na površini jezgre oraha i daju mu lagano gorak okus.

Zahvaljujući jedinstvenom kinonu juglonu doprinosimo zaštiti organizma od metaboličkog sindroma, bolesti kardiovaskularnog sustava i dijabetesa tipa 2.

Utjecaj oraha na zdravlje kardiovaskularnog sustava je predmet mnogih znanstvenih istraživanja. Ima vrlo povoljan utjecaj na “reaktivnost krvnih žila”; ovaj kompleksan pojam obuhvaća zdravstveno stanje i funkcioniranje krvožilnog sustava kao što je krvna slika, prisutnost antioksidanata, ispravan omjer protuupalnih sastojaka i fleksibilnost krvnih žila. Orah djeluje na sniženje razine LDL “lošeg” kolesterola, ukupnog kolesterola i povećava udio vitamina E. Pojačava tonus krvnih žila, smanjuje mogućnost nakupljanja krvnih pločica i smanjuje rizik od upala.

 

 

Izvor : coolinarika.com/