Za razliku od drugih pokreta u dizanju tegova , vježbe za trbušnu muskulaturu , posebno one za pravi trbušni mišić, obavezno se izvode sa zaobljenim leđima (položaj pregibanja kičmenog stuba)

Kada izvodite vježbe u kojima se leđa podižu sa podloge, kao što je pretklona trupa , kičmu postavite u drugačiji položaj nego pri izvođenju čučnjeva , mrtvog dizanja ili drugih pokreta u stojećem stavu.

Ukoliko tokom vježbi sa dodatnim opterećenjem , kao što su čučnjevi , mrtvo dizanje ili pretkloni sa šipkom , slabinski dio kičme nije lučno savijen (opružen) , vertikalan pritisak kombinovan sa pregibanjem trupa potiskuje pithijsko jezgro međupršljanskog koluta unazad, što može do kompresije živaca i bola ili uklještenje diska.

1

S druge strane , kada izvodite specifične vježbe za trbuh , ukoliko kičmeni stup nije zaobljen snažnom kontrakcijom pravog , unutrašnjeg i spoljašnjeg kosog trbušnog mišića, snažni slabinski pregibači kuka dovode do povećanja slabinske krivine, pitiskujući međupršljanski disk unaprijed.


2

Ovo može dovesti do povećanja pritiska na zadnje međupršljanske zglobove u slabinskom predjelu, zbog kojih se javlja bol u leđima ili ozbiljna oštećenja i prekidi zglobova.

Anatomija treninga snage

//workout.ba