Što bodybuildera čini bodybuilderom? Da li je bodybuilder samo veliki momak, da li je samo mišićavi momak? NE…bodybuilder je veliki i mišićavi momak!

Svako može biti veliki (po kilaži), treba samo puno jesti no mišićavost je nešto što ne možemo dobiti samo tako. Cijeli je znanstveni proces kako postati krupan, a da to nije samo  velika kilaža (salo). Istina,skoro je nemoguće u isto vrijeme postići veliku tjelesnu težinu i mišićavost u isto vrijeme (osim sa steroidima). Zato se to dvoje mora podijeliti u cikluse – ciklus za masu (tada dobijamo i malo masnog tkiva) i ciklus za mišićavost kada skidamo sve neželjene masti kako bi istaknuli čiste mišiće zbog čega smo ustvari i trenirali.

U ovom tekstu ćemo vidjeti kako to učiniti i sačuvati što više mišićne mase. Bazirajmo se ovaj puta na ishrani.

Odmah možemo primjetiti da moramo reducirati unos kalorija kao bi sagorjeli nakupljene masti. Dijeta koja sadrži veliku količinu proteina i malo ugljikohidrata te malo masti je najbolji način kako skinuti masti a zadržati mišićnu masu.

Protein

Dakle, kako smanjujemo kalorije od ugljikohidrata i masti tako povećavamo unos proteina. Bodybuilder težine recimo oko 90 kg, ne smije unositi manje od 200-275 grama čistih proteina. No ne treba uzimati ni više proteina jer ga tijelo neće moći iskoristiti i bit će pretvoreno u masno tkivo i iskorišteno kao tjelesno gorivo.

 Ugljikohidrati

Prva stvar je smanjivanje količine unosa. Tu najbolje reduciramo kalorije. Druga stvar je reduciranje izlučivanja inzulina u tijelu (inzulin je anabolički hormon koji tijelo izlučuje i pomaže prilikom prirasta mase). Reduciranje njegovog izlučivanja, pomaže skidanje tjelesnih masti. Treća stvar je reduciranje glikogena pohranjenog u mišićna vlakna. Glikogen je kao što znate spremljeni šećer u mišićnim vlaknima koje tijelo koristi kao izvor energije. To je prvi izvor energije i tijelo ga prvo troši a nakon toga je salo ili masti. Dakle, vrlo je logično ako smanjimo količinu pohranjenog glikogena, tijelo će onda morati pronaći drugi izvor energije a to je salo. Dakle, unoseći manje količine ugljikohidrata, prisiljavamo tijelo da troši masne zalihe. Količina koju će potrošiti ovisi o vrsti i programu treninga. Ako smo teški otprilike 90 kg. Trebamo konzumirati oko 150-170 grama ugljikohidrata po danu ovisno o brzini metabolizma.

Masti

O mastima ima više teorija kako ih unositi i koje vrste (biljnog ili životinjskog porijekla) i u kojim količinama, ali sada ćemo samo ukratko reći da ih nikako ne možemo isključiti iz prehrane jer sudjeluju u mnogim kemijskim procesima u tijelu, otapaju vitamine, prenose hormone itd. Znači, ako imamo oko 90kg. Unosimo ne više od 50-55 grama dnevno.

Evo sada još nekih kratkih savijeta: