Azot oksid ili NO (prirodno se nalazi u našem tijelu) je vrlo reaktivna molekula gasa koja igra važnu ulogu u transportu informacija između ćelija (neurotransmiter). Njegov osnovni posao jeste kontrola opuštanja i širenja krvnih žila, što omogućava lakši protok krvi. Posljednja istraživanja su pokazala da NO igra ulogu u brojnim biološkim procesima, uključujući jačanje imuniteta, regulacija ćelijske pokretljivosti i njihovog životnog ciklusa.

NO suplementi odnosno suplementi azotnog oksida su postali izuzetno popularni u svijetu fitness-a i bodybuilding-a jer dokazano pomažu izgradnju čiste mišićne mase, a uz to još daju i izdržljivost u toku treninga.

NO smanjuje umor

Proširivanjem krvnih žila, NO omogućava dostavu veće količine kisika do mišićnih ćelija koje su zadužene za intenzivan trening, što poboljšava toleranciju na umor. Dostava veće količine kisika do mišića će osigurati više energije tokom treninga, a uz to ćete moći i duže da trenirate.

NO povećava “pump” tokoom treninga

Postoji nešto posebno kod osjećaja napumpanosti tokom vašeg treninga. Sa većom količinom azot oksida (NO) u vašem tijelu povećava se taj “pump” osjećaj dok trenirate. Osjetit ćete da su vaši mišići puniji, natečeniji, te ćete biti motivisani da trenirate još jače i duže.

NO ubrzava oporavak

Kao što smo već spomenuli NO povećava protok krvi i dotok kisika do ćelija, te na taj način povećava i dostavu hranjivih nutrijenata i antiupalnih sastojaka do mišićnih ćelija, što omogućava mišićima da se brže oporave nakon intenzivnog treninga.

NO potpomaže proces sagorijevanja sala

Mitohondrije su mali dijelovi tjelesnih ćelija, te predstavljaju mjesto gdje se nutrijenti i kisik pretvaraju u energiju. Mitohondrije su dio ćelije u kojem se sagorijeva salo i stvara energija za metabolizam ćelija. Istraživanja pokazuju da NO ne samo da stimuliše proizvodnju novih mithondrija, već također čini mitohondrije većim, što pomaže u sagorijevanju veće količine sala.

NO suplementi pomažu u povećanju mišićne mase i snage, zbog svoje sposobnosti da ubrzaju proces oporavka, te vam omogućavaju da trenirate duže i imate više energije.

// workout.ba